Русия атакува от всички посоки и е на прага на Киев, в Мариупол топят сняг за вода

Зеленски с остри думи по адрес на агресора

11.03.2022 | 13:33 Редактор: Ваня Кузманова

Руските сили с атаки и обстрели по градове в противоположни краища на Украйна. Военни летища са извадени от строя. Има загинали и ранени. А 65-километровата колона от бронирани коли и танкове, настъпваща към Киев, се е разпръснала. Най-вероятно се е прегрупирала, за да нанесе атака.

Обстрел е имало по харковския Висш институт по физика и технологии, където се намира и експериментален ядрен реактор. 

В същото време украинският президент Володимир Зеленски отговори на обвиненията на Русия, че Съединените щати са финансирали разработване на биологично оръжие в страната му. И на свой ред изрази тревога, че Кремъл може да използва такова. 

"На моята земя не са разработени никакви химически или други оръжия за масово унищожение. Целият свят го знае. И ако Русия направи нещо подобно срещу нас, тя ще получи най-суровите санкции", заяви президентът на Украйна.

Тежка остава ситуацията в Мариупол. Съобщава се, че блокираните там са изправени пред "апокалиптични" условия, при минусови температури, без храна и вода. На местните хора се налага да топят сняг, за да имат вода за пиене. 

"Апелирам - помогнете на Мариупол! Има истинска хуманитарна катастрофа", съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук.

Руските военни продължават да се приближават към Киев и вече са на пет километра от столицата. Кметът Кличко заяви, че градът се готви за атака. 

"Столицата е под заплаха от инвазия. Затова заедно с военните продължаваме да се грижим за укреплението на Киев. Осигуряваме на нашите защитници храна и екипировка, която идва от приятели на Киев и Украйна“, каза кметът на Киев Виталий Кличко. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
У нас от поколения върлува пандемия от тъпотия. Надали нещо такова ще влоши повече нещата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Въпрос, Питане, което чака отговор !........ Е ли възможно, сред идващите украинци да има такива, които са работили във военните биологичните лаборатории в Украйна и да ни донесат като "подарък" биологичен материал ?........ Като : дифтерия, салмонелоза, антракс, чума и други смъртоносни болести. ........ Най-много ще си изпатят най-гостоприемните българи и хотелиери, които с добро сърце са искали да помогнат . Сигнализирай за неуместен коментар