fallback

Anonymous хакнаха документи, които цензурират войната като "руско нахлуване" в Украйна

Публикувани са 360 000 файла на руската федерална агенция "Роскомнадзор"

10.03.2022 | 22:30 Автор: Елеонора Танева

Anonymous хакнаха "Роскомнадзор" - руската федерална агенция, която отговаря за мониторинга и цензурата на медиите, и е публикувала 360 000 файла, съобщи групата в Twitter.

Сред документите има такива, които показват, че Москва е цензурирала всичко, което е споменавало войната като "руско нахлуване" в Украйна.

"Роскомнадзор" е блокирал използването на Facebook от руснаци, след като е отбелязал руските статии като фактически неточни. Той също така е заплашил да блокира руската Уикипедия заради включването на статия за "руската инвазия", съобщи "Джерусалем пост".

Преди няколко дни Anonymous хакнаха няколко руски медии, като прекъснаха съдържанието им и оставиха съобщение, че "нормалните руснаци не подкрепят войната", информира БГНЕС.

"Уважаеми граждани. Призоваваме ви да спрете тази лудост, не изпращайте синовете и съпрузите си на сигурна смърт. Путин ни кара да лъжем и ни поставя в опасност", се казваше в съобщението, написано на руски език. 

Anonymous водят кибервойна срещу Русия от 24 февруари, когато започна инвазията. Групата си приписва заслугата за хакването на множество руски правителствени уебсайтове. Те пуснаха и уебсайт, на който потребителите могат да изпращат имейли на случайни руснаци, чиито имейл адреси се съхраняват в базата данни, и насърчиха потребителите да "разпространяват истината за войната в Украйна".

Смята се, че нарастващ "батальон" от хакери се обединява, за да се бори с Русия в киберпространството. Вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров заяви в събота, че страната създава "IT армия", за да се противопостави на цифровите атаки на Русия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Свят
fallback