Посланикът на Украйна в Лондон: Улеснете издаването на визи за бежанците

Той заяви, че разбира, че са необходими проверки за сигурност 

09.03.2022 | 17:17 Редактор: Ваня Кузманова
Посланикът на Украйна в Лондон: Улеснете издаването на визи за бежанците

Посланикът на Украйна в Лондон заяви днес, че 100 хил. украински бежанци може в крайна сметка да дойдат във Великобритания. Той призова британското правителство да облекчи условията за издаване на визи за хора, бягащи от
конфликта с Русия, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че руските въоръжени сили са подложили някои украински градове на безмилостни бомбардировки, което е довело до най-масовото разселване на хора в Европа след Втората световна война.

Много страни в други части на Европа позволиха на украинските бежанци да влизат без визи. Великобритания обаче изисква украинците да имат визи, а процесът на кандидатстване предизвика критики, че процедурата е твърде бавна и бюрократична.

Посланикът на Украйна в Лондон Вадим Пристайко каза, че разбира, че са необходими проверки за сигурност, но поиска да се опрости процесът за издаване на визи.

"Повечето хора нямат паспорти у себе си, домовете им са били бомбардирани, в моето посолство не печатаме паспорти", заяви той пред комисията на британския парламент по вътрешните работи.

"В действителност, ако имате едногодишно дете, то определено не е терорист. Така че може да ги зачеркнете от списъка на потенциалните терористични рискове", подчерта Пристайко, цитиран от БТА. 

Запитан дали би искал да види самолет, пътуващ от Великобритания до Полша или Румъния, за да вземе бежанци, украинският посланик отговори: "Ако искате да изпратите самолети, изпратете (изтребители) Ф-16."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК