Марк Рюте: Нидерландия не е готова да се откаже от нефта и газа на Русия

"Работи се за прехода на страната към зелена икономика", заяви той

09.03.2022 | 15:57 Редактор: Ваня Кузманова
Марк Рюте: Нидерландия не е готова да се откаже от нефта и газа на Русия

"Нидерландия все още не е готова да се откаже от нефта и газа от Русия, но ще работи за прехода на страната към зелена икономика", заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте в сряда преди срещата си с френския президент Еманюел Макрон в Париж.

"Днес трябва да обсъдим и нашата уязвимост по отношение на зависимостта от руските доставки на нефт и газ. Не бих призовал днес да се откажем от тях, те са ни необходими - това е неприятна истина, но можем да направим повече, за да постигнем напредък по екологичната програма и да намалим въглеродните емисии, които произвежда нашата икономика", заяви Рюте.

По-рано в реч пред парламента премиерът каза, войната е създала "една наистина различна реалност, с далечни последици за нашата част от света". Мащабните смущения във веригите за доставки, енергийните доставки и международното движение на капитали неизбежно ще окажат влияние върху икономиката и покупателната способност на населението.

"Все още е трудно да се предвиди, но не изключвам възможността то да бъде значително", призна той, цитиран от БГНЕС. 

Заради войната в Украйна и без това високите цени на енергията и горивата се повишиха значително през последните дни. Правителството все още обмисля мерки за свеждане до минимум на последиците за гражданите. Но на практика е немислимо да успее да предотврати намаляването на покупателната способност на домакинствата през тази година – да се дават гаранции за това би било "илюзорно", каза Рюте.

Снимка: Bloomberg.com 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК