Парите на руските милиардери се топят, президентът на "Лукойл" е най-потърпевш

На Роман Абрамович му се наложи да продаде "Челси" заради санкциите

08.03.2022 | 14:10 Редактор: Жаклина Иванова
Парите на руските милиардери се топят, президентът на

Състоянието на руските милиардери се топи, откакто Кремъл стартира инвазията си в Украйна на 24 февруари. На 3 март нетната стойност на активите на руските милиардери, включени в индекса на милиардерите на Bloomberg, е с общо 88 млрд. долара по-ниска в сравнение с 23 февруари.

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов е вероятно най-потърпевш от наложените срещу Русия санкции. Той е загубил повече от 60% от личното си състояние за периода, преди да отпадне от списъка на Bloomberg на 2 март заедно с четирима други руски милиардери.

Statista.com посочва, че състоянието на международните милиардери се задържа около нивото от началото на годината. Сривът на руския фондов пазар и разпродажбата на руските активи на международните пазари след инвазията обаче причиниха астрономически загуби за руските милиардери.

Акциите на "Лукойл", която е листната и в Лондон, се сринаха с над 80%.

Акциите на компанията на най-богатия човек в Русия Владимир Потанин - "Норилск Никел", също листната в Лондон, отчитат спад в цената от над 50%, което е изтрило 4,5 млрд. долара от богатството му между 23 февруари и 3 март.

Още по-големи загуби понася Алексей Мордашов, който, освен че се занимава със стомана и злато, притежава и дял в германската туристическа компания Tui, пише investor.bg. Генадий Тимченко от "Волга Груп", който има сериозни интереси в сферата на природния газ и химикалите, също е сред най-засегнатите от санкциите.

Известният руски милиардер Роман Абрамович е изгубил около 2 млрд. долара, или 12% от състоянието си, от 23 февруари. Абрамович се наложи да продаде футболния клуб "Челси" заради санкциите. Генадий Тимченко и Михаил Фридман присъстват в санкционните списъци на Великобритания и ЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК