Невъзможна евакуация: Руснаците атакуват цивилни граждани и хуманитарната помощ

Зеленски: Стотици руски крилати ракети, стотици бойни самолети на окупаторите"

08.03.2022 | 13:42 Редактор: Тодор Петров

Нов опит за евакуация в 13-ия ден от войната. Започна изтеглянето на цивилни от Суми, след като през нощта и в ранните часове на деня по североизточния град бяха нанесени удари. Девет души са загинали, включително 2 деца по данни на украинските власти.  Руските сили обстрелват и пътя за евакуация от Мариупол , по който пътуват 30 автобуса, които трябва да приберат бежанците.

Москва съобщи, че прекратяване на огъня и хуманитарни коридори ще има и от Киев, Чернигов, Харков и Мариупол. 

Президентът Володимир Зеленски отново призова Запада за помощ при защитата на небето над Украйна. "Борим се вече тринадесети ден. Ние унищожаваме окупаторите, където можем. Но има небе. Стотици руски крилати ракети. Стотици бойни самолети на окупаторите", подчерта той. 

Късно през нощта обстрел имаше по редица градове. Бомби са нанесли щети и върху петролни складове в Житомир и Черников, западно от Киев. В Николаевска област загинаха четирима цивилни. 

Украинските власти обаче съобщават, че евакуацията в Мариупол е невъзможна заради бойни действия. Появиха се данни и за удар по автобус с цивилни в Киевска област. Има сигнали, че Русия обстрелва посоката на хуманитарна помощ. 

От началото на войната над 1,7 млн. души са напуснали Украйна, съобщи Агенцията за бежанците към ООН.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК