В Буркина Фасо деца работят до припадък и рискуват живота си, заплащането - мизерно

Прах и отровни изпарения се издигат от тази стара кариера за добив на гранит

07.03.2022 | 10:19 Редактор: Искра Ангелова
В Буркина Фасо деца работят до припадък и рискуват живота си, заплащането - мизерно

От 40 години мъже, жени и деца от Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, работят в една стара гранитна мина. Работата там е тежка и опасна за живота, а заплащането - мизерно. Но хората нямат друг избор.

Апокалиптична картина

Прах и отровни изпарения се издигат от тази стара кариера за добив на гранит в центъра на Уагадугу. Вече над 40 години хората копаят с ръцете си в огромния кратер, намиращ се в жилищния квартал Писи. Хиляди жители на столичния град работят срещу нищожно заплащане в тази каменоломна, рискувайки живота си.

Ничия земя

Всеки ден в дълбоката около 10 метра дупка слизат мъже, жени и деца. На дъното на кариерата всеки си има свое малко кътче, на което трябва да дълбае и да разчупва големите плочки гранит. Няма минна компания, нито управление, които да организират и координират цялата тази дейност. "Мината не принадлежи на никого", казва пред Асошиейтед прес един продавач на гранит.

Опасна акробатика

И все пак: с годините се е наложила някаква организация. Собствениците на земята продават добития гранит, а други срещу заплащане вадят камъните на повърхността. Жените са по джапанки - така носят нагоре по склона тежкия товар върху главите си. Нерядко се случва някой да се подхлъзне и да полети надолу.

Тийнейджърите и гранитът

На повърхността гранитните отломъци се раздробяват на дребни камъчета, както се вижда на снимката. Често тази част от работата се извършва от жени или пък от тийнейджъри. Раздробеният гранит се продава директно край кариерата и се използва за строителството на жилища и улици.

Тежък труд срещу мизерно заплащане

Тези жени чакат на опашка да получат мизерната си надница: "Ако работя от зори до мрак, мога да изкарам около хиляда франка", казва една от жените. Това са по-малко от две евро. С тези пари тя трябва да изхранва децата си и да плаща училището им.

Напълно беззащитни

Работата в кариерата е не само тежка, но и много опасна. Често се стига до тежки наранявания - например от летящи из въздуха камъчета или след падания в кратера. Други се нараняват при разбиването на гранитните късове. При такова струпване на хора бързо се разпространяват болести, включително Ковид-19. Защитно облекло никой не носи, предава DW.

Отровни пари

В кратера дебне и друга опасност: тя произтича от отровните изпарения от горящите автомобилни гуми и други отпадъци, с които работниците поддържат огън в кариерата. Защитни каски или предпазни маски никой не носи. Но друга алтернатива те нямат: за повечето работници мината е единственият поминък.

Поддържан огън

На снимка се вижда как един от работниците хвърля в кратера стара автомобилна гума, която ще отиде в огъня. Работниците палят огньове в кариерата, с които загряват гранитните плочи до получаването на пукнатини. Така по-лесно се раздробяват камъните, за да могат да бъдат изнесени на повърхността.

"Нямаме избор"

Дори военният преврат в Буркина Фасо в края на януари не прекъсна работата в кариерата, макар че тя се намира съвсем близо до военния лагер Ламизана, откъдето се чуваха изстрели. "Страхувахме се, но продължихме да работим, защото нямаме избор", казва един от работниците.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК