77% от жените в ЕС: Пандемията увелича физическото и емоционално насилие

Ковид-19 е повлиял върху доходите на 38% от всички интервюирани

04.03.2022 | 12:34 Редактор: Елеонора Танева
77% от жените в ЕС: Пандемията увелича физическото и емоционално насилие

Три от всеки четири жени в ЕС са на мнение, че пандемията от Ковид-19 е довела до увеличаване на физическото и емоционалното насилие срещу тях. Във всички държави с изключение на Финландия и Унгария този резултат е над 50%. В България това мнение са изразили 74% от жените, 93% в Гърция и 90% в Португалия.

Данните са от експресно проучване ва Евробарометър по случай Международния ден на жената, отбелязван на 8 март.

Жените ясно определят няколко ключови мерки за справяне с проблема с насилието. Улесняване на подаването на сигнали за насилие срещу жени, включително на полицията (58% в ЕС, 62% в България), увеличаване на възможностите за жените да търсят помощ чрез горещи телефонни линии,  увеличаване на финансовата им независимост.

38% от всички интервюирани са заявили, че пандемията е имала отрицателно въздействие върху техните лични доходи. 

Пандемията от Ковид-19 също така е повлияла неблагоприятно върху равновесието между професионалния и личния живот, според 44% от интервюираните жени. Такъв е случаят с 50% от интервюираните в България и повече от половината жени в Кипър (68%), Гърция (59%), Малта (58%).

Много от жените споделят мнението, че мерките, предприети за спиране на разпространението на пандемията, са оказали значително въздействие върху собственото им психично здраве.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК