Русия целенасочено атакува американски биолаборатории в Украйна?

Пентагонът работи съвместно с украинското правителство

04.03.2022 | 10:21 Редактор: Елеонора Танева
Русия целенасочено атакува американски биолаборатории в Украйна?

Слуховете за тайни американски биолаборатории, в които се правели изследвания на вируси, се разпространяват от години. 

"Американското посолство в Украйна премахна в събота от сайта си всички документи за финансираните от Пентагона биолаборатории в Украйна", твърди швейцарски новинарски сайт, позовавайки се на български журналист. 

Изтритите уж документи всъщност продължават да стоят като линкове в сайта на американското посолство в Киев. Вярно е обаче, че тези линкове не водят доникъде. Същевременно не е доказано, че Пентагонът е премахнал връзките този уикенд, както се твърди. 

В позиция на Американското посолство в Украйна от 2020 г. се казва, че американското министерство на отбраната работи съвместно с украинското правителство "за да установи важните за сигурността патогени и токсини в лаборатории на украинското правителство и същевременно да създаде възможност за мирни научни изследвания и за разработването на ваксини", пише DW.

САЩ работели съвместно с украинците, "за да се уверят, че Украйна може да идентифицира огнища, предизвикани от опасни вируси, както и да съобщи за тях, преди да са се превърнали в заплаха за сигурността". САЩ и Украйна си сътрудничат още от 2005 година, като по данни на украинските тайни служби става дума най-вече за модернизацията на лабораториите. Изтъква се и това, че лабораториите са създадени и финансирани от Украйна.

В социалните мрежи се прави връзка между целите на руската армия и местонахожденията на предполагаемите американски биолаборатории в Украйна. Появиха се твърдения, че Русия целенасочено се опитва да атакува биолабораториите. Според юзърите, седем от общо 11-те лаборатории вече били поразени от руски ракети.

Проверките на фактите, правени от САЩ, многократно са опровергавали този вид твърдения и ги определят като част от руската кампания за дезинформация, която тече с пълна сила още от 2018 година.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК