ООН осъди решението на Русия да приведе в готовност своите ядрени сили

С рекордните 141 гласа "за", 5 "против" и 35 "въздържал се" гласуваха в подкрепа на резолюцията

02.03.2022 | 22:43 Редактор: Теодора Патронова
ООН осъди решението на Русия да приведе в готовност своите ядрени сили

С огромно мнозинство Общото събрание на ООН прие резолюция, в която призовава Русия да спре нападението си срещу Украйна. В текста се казва, че Русия трябва да изтегли силите си от страната. В него се осъжда и решението на Москва да приведе в повишена готовност своите сухопътни, военновъздушни и военноморски ядрени сили.

С рекордните 141 гласа "за", 5 "против" и 35 "въздържал се" асамблеята гласува в подкрепа на резолюцията след тридневни дебати. Дванадесет държави не участваха в гласуването. Освен самата Русия против са гласували Беларус, Еритрея, Северна Корея и Сирия.

По-рано Съветът за сигурност на ООН обяви, че не е в състояние да действа и е блокиран. След като Русия наложи вето, а Китай се въздържа в Съвета за сигурност, Общото събрание беше свикано на извънредна сесия.

За да се постигне успех, две трети от подадените гласове трябваше да са „за". Получените 141 гласа от общо 181 се смятат за огромен успех: 100 гласа се смятаха за минимум, а 120 - за реалистични, предава DPA.

В резолюцията се говори за „агресия срещу Украйна". В текста е избрана думата "deplore", която означава по-скоро "не одобрявам", а не "осъждам". По същество текстът е идентичен с този на резолюцията, която Съветът за сигурност не успя да приеме в петък заради ветото на Русия.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Brinion
преди 2 години
А за Домбас какво направиха като изгориха живи украинците двама българи убиха журналисти бременни жени деца защо не се събраха тогава а сега 3 световна ще правят какво има в тая Украйна кивота ли или чашата на Исус да живеят вечно Сигнализирай за неуместен коментар