Роман Абрамович изненадващ посредник в преговорите между Киев и Москва

Володимир Зеленски не присъства не срещата

28.02.2022 | 17:39 Редактор: Жаклина Иванова

Близо шест часа продължават преговорите между Киев и Москва в опит да бъде постигнато незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските сили.

Делегациите се срещнаха на украинско-беларуската граница, близо до река Припят. Външният министър на Беларус Владимир Макей приветства делегациите от Украйна и Русия за разговорите, като ги увери, че трябва да се чувстват напълно в безопасност.

"Скъпи приятели, президентът на Беларус ме помоли да ви приветствам и да осигуря всичко за вашата работа, както се договориха с президентите Зеленски и Путин. Тук може да се почувствате напълно в безопасност. Това е наш свещен дълг. Президентът Лукашенко искрено се надява, че по време на днешните разговори ще бъде възможно да се намерят решения на всички въпроси на тази криза. Всички беларуси се молят за това. Очакваме резултатите", каза той.

На преговорите като посредник се появи и милиардерът Роман Абрамович, близък до президента Путин. Киев обеща да не отстъпва на срещата, а президентът Володимир Зеленски заяви, че не очаква разговорите да доведат до някакви резултати. И се съгласи да изпрати дипломати на място близо до украинско-белоруската граница, въпреки съобщенията, че президентът на страната Александър Лукашенко е готов да изпрати войски, които да се присъединят към руската инвазия.

По-рано украинският президент поиска страната му да бъде приета в Европейския съюз.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК