Тютюнопушене по време на бременност: Какви са рисковете за плода?

Майката е изложена на по-голям риск от спонтанен аборт

28.02.2022 | 23:40 Редактор: Жаклина Иванова
Тютюнопушене по време на бременност: Какви са рисковете за плода?

Последствията от тютюнопушенето по време на бременност са добре изучени. Майката е изложена на по-голям риск от спонтанен аборт. За бебето е повишен рискът да се роди с ниско тегло, да развие астма или проблеми със зрението.

Проучване, публикувано в Scientific Reports, разкрива, че излагането на тютюнев дим в ранните етапи на живота също има дългосрочни ефекти върху съня.

По този начин нарушенията на съня, които засягат повече от 40% от световното население, биха могли да имат своя произход още от тези ранни етапи на живота.

Тютюн, стрес и безсъние

За своето проучване, изследователите са разгледали ефектите от излагането на никотин при лабораторни модели.

Те са установили, че при тяхното потомство се наблюдава значително намаляване на специфичните фази на съня, които при хората съответстват на сутрешното събуждане.

На мозъчно ниво са открили, че рецепторите за хормоните на стреса в хипокампа са били променени.

Хипокампът е частта от мозъка, която е най-чувствителна към стрес по време на развитието, тъй като има много рецептори за стресовите хормони.

Това е много специфична структура, която се развива главно след раждането до зряла възраст.

Дългосрочни ефекти върху съня

Експозицията на никотин в началото на живота превъзбужда стресовите рецептори в хипокампа. Тази промяна води до нарушения на съня.

Резултатите предполагат, че употребата на никотин по време на бременност представлява стресов фактор, който оказва влияние върху развитието на хипокампа на потомството и неговия сън в последствие, обяснява професорът в Университета в Болоня и координатор на изследването Джована Зоколи.

Спокойният сън е от съществено значение за доброто здраве. Доказано е, че безсънието увеличава риска от депресия, тревожност и други психични разстройтва, но също така увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК