Анализатори: Численото предимство на Русия ще реши хода на войната

В специален фонд Русия е натрупала 800 млрд. долара?

27.02.2022 | 17:00 Редактор: Ваня Кузманова

Възможно ли е Украйна да удържи на руската атака, въпреки по-малобройната си армия? Как НАТО може да помогне на Украйна и какви са запасите на Руската федерация. Отговори на тези въпроси потърсихме в предаването "Брюксел 1".

Според експерта по национална сигурност Йордан Божилов численото предимство на руснаците ще реши хода на войната. 

"Военната сила на Русия е в пъти по-голяма от тази на Украйна, така че може да се счита, че Русия ще установи контрол", заяви експертът по национална сигурност Йордан Божилов.

Бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев смята, че в момента в Украйна военните действия са в оперативна пауза. 

"Спират за известно време, очакват резерви, попълване на загубите, за да почнат впоследствие действията", посочи проф. Тодор Тагарев. 

А редица страни, част от НАТО, предлагат помощ на Украйна. 

"Подготвят се включително с доставка на най-различни видове оръжия. Току-що прегледах малко новините и видях, че Нидерландия е обещала 200 ракети Стингър. Много им трябват тези едни Стингъри на украинците. И вече започва дискусията как точно ще бъде предоставена тази помощ, защото не само Източна Украйна е под атака. Цялата територия на Украйна е под атака", допълни проф Тагарев.  

А въпреки санкциите, според различни източници в специален фонд Русия е натрупала 800 млрд. долара. 

"Въпросът е какво ще купи с тези пари и как ще може да го купи. Аз говорих с руски бизнесмени преди известно време и Русия наистина се е подготвила. Не е сега, не е само Донецк и Луганск, а е търсен претекст", каза експертът Йордан Божилов.  

Засега обаче няма официална информация какъв е резервът.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
blablablak
преди 2 години
Тук нито численото превъзходство нито калибрите на оръжията ще решават. Волята на украинците за съпротива е решаващия фактор. Ако народът не желае над себе си руски контрол, руснаците ще се изсулят от Украйна както от Афганистан. *** направи грешка като тръгна пръв. Сега е окупатор, колкото и руските *** да го представят за "освободител". Сега е нацист равен на Хитлер, колкото и руските *** да врякат, че нападнатите украинци са нацисти. Сега е убиец на украинския народ равен на Сталин. Сигнализирай за неуместен коментар