Антъни Блинкен: САЩ предоставят на Украйна 350 млн. долара допълнителна военна помощ

Това ще помогне на страната да се справи с бронираните и въздушните заплахи

26.02.2022 | 15:47 Редактор: Ваня Кузманова
Антъни Блинкен: САЩ предоставят на Украйна 350 млн. долара допълнителна военна помощ

САЩ предоставят на Украйна 350 млн. долара допълнителна военна помощ за борба с руската инвазия. Това заявява държавният секретар Антъни Блинкен.

"Този пакет ще включва допълнителна смъртоносна отбранителна помощ, за да помогне на Украйна да се справи с бронираните, въздушните и други заплахи, пред които е изправена", се казва в изявлението на държавния секретар.

Белият дом съобщи по-рано, че президентът Джо Байдън е упълномощил Блинкен да отпусне до 350 млн. долара за незабавна подкрепа за сигурността и отбраната на Украйна. Това изявление идва след 40-минутен разговор между Байдън и украинския президент Володимир Зеленски по-рано, по време на който те обсъдиха "конкретна помощ в отбраната".

Блинкен припомня, че миналата есен, когато Русия започна да трупа войски на границата със своя прозападен съсед, президентът Джо Байдън разреши 60 милиона долара незабавна военна помощ за Украйна, а след това още 200 милиона долара бяха отпуснати през декември, когато заплахата от президента Владимир Путин стана по-остра.

Сега САЩ разрешават трети пакет, "докато Украйна се бори смело и гордо срещу бруталното и непровокирано нападение на Русия", подчертава държавният секретар.

Това означава, че общата помощ за сигурност, която САЩ са отпуснали през последната година за Украйна ще надхвърли 1 млрд. долара.

"Това е още един ясен сигнал, че САЩ са с народа на Украйна, докато защитават своята суверенна, смела и горда нация", каза Блинкен, цитиран от БГНЕС. 

Новата помощ идва на фона на серията от американски и други западни санкции срещу руски банки и олигарси в опит да накажат Путин и неговия вътрешен кръг за инвазията в Украйна и да осакатят руската икономика.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК