Предупреждават украинци: Руските военни ще стрелят, за да убиват

Българското посолство изпитва затруднения, информира Васко Младенов

26.02.2022 | 13:43 Редактор: Здравко Черкезов

Битката за Киев започна. 3-милионната столица е обградена. По улиците има стрелби, съпротивата от армията и украинците е чутовна. Увеличават се данните за жертви на офанзивата в града. 

Дълга и безсънна нощ в Киев. Интензивни сражения и десетки взривове отекнаха в града в тъмните часове. Руска ракета се вряза във висок жилищен блок в Киев. 

Пострадали са десетки, включително 2 деца. Евакуирани са поне 80 души. Засега не се съобщава за жертви. Някои от апартаментите в блока са изцяло разрушени.

А сраженията започнаха часове, след като украинският президент Володимир Зеленски предупреди за очакван руски щурм. И заяви, че украинският народ няма да свали оръжието. 

"Чуйте. Аз съм тук. Няма да предадем оръжията си. Ще защитаваме държавата си. Нашето оръжие е истината. А истината е, че това са нашата земя, нашата страна, нашите деца. Ние ще браним всичко това", каза той в трогателно слово.

Още от рано сутринта Националната гвардия на Украйна призова всички киевчани да не преминават по моста към десния бряг. А предупреждението им към хората беше: руснаците стрелят, за да убиват. Кметът на Киев внесе лъч надежда: засега градът се държи, макар да има вече ранени. 

"Десетки хора, сред които деца, бяха ранени при среднощните боеве за Киев. Сега няма сериозно руско военно присъствие в Киев, въпреки че в града действат групи от диверсанти", заяви Виталий Кличко.

Българинът Васко Младенов се опитва да избяга от Киев вече повече от 48 часа. Чака българските автобуси, обещани за днес. Намира се в хотел в центъра - оказал се арена на стрелби и боеве. 

"Има сирени, чуват се взривове. Никога не знаеш къде ще има и кога ще има", сподели той.

Младенов обясни, че българското посолство не може да настани още хора. Още с началото на руската военна операция се свързал с мисията ни, но оттам не му давали никаква информация един ден. 

"Имаме храна, осигурена от хотела, храна - всеки се оправя. Ресторантът даже все още работи, надявам се хотелът да не затвори. Има топла вода, най-накрая днес си взех душ", каза още сънародникът ни.

Метрото в Киев вече не работи, но остава убежище за хиляди. Превърнало се в най-голямия бункер, в метрото се роди и бебе. 

Бункерите се превръщат във втори дом на украинците. От един такъв и украинска телевизия излъчи новините си. В канали в социалните мрежи властите съветват хората как да излязат от страната с влак, в посока Запад. Това обаче не важи за мъжете, които са мобилизирани. 

И още от руското настъпление - крилати ракети "Калибър" от Черно море са изстреляни срещу източни градове, сред които и пристанищния Мариупол. Водят се сражения при Мариупол, Херсон, Николаев и Одеса. Превзет е Мелитопол в югоизточната Запорожка област. Общата енергийна система в Украйна работи стабилно. 

Рано тази сутрин бе обявена въздушна тревога и в най-населения град в Западна Украйна Лвов, както и в още един град в Лвовска област. 

Украинската армия разпространи и кадри на млади руски войници, взети в плен. Коментарът на Киев беше:

"За тях дори е по-добре - иначе тези руснаци щяха да бъдат убити". И отправи призив към руснаците: "Хвърлете оръжието си. Бягайте, защото иначе всичко ще завърши с кошмар за вас."

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК