Асад приветства руската инвазия на Путин: Това е корекция на историята

"Западните държави носят отговорност за хаоса и кръвопролитията", заяви сирийският президент

25.02.2022 | 17:14 Редактор: Искра Ангелова
Асад приветства руската инвазия на Путин: Това е корекция на историята

В телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, сирийският президент Башар Асад приветства руската инвазия в Украйна, като заяви, че тя е "корекция на историята".

"Президентът Асад подчерта, че това, което се случва днес, е корекция на историята и възстановяване на баланса в световния ред след разпадането на Съветския съюз", се казва в изявление на сирийското президентство.

Дамаск е верен съюзник на Москва, която се намеси в сирийската гражданска война през 2015 г., като нанесе въздушни удари в подкрепа на борещите се сили на режима на Асад.

Асад разговаря с Путин ден след като руските сили нахлуха в Украйна по заповед на руския президент, предизвиквайки силно международно осъждане.

Асад заяви също, че "Сирия застава на страната на Руската федерация въз основа на убеждението си, че нейната позиция е правилна, и защото противопоставянето на експанзионизма на НАТО е право на Русия", информира БГНЕС.

Намесата на Русия в Сирия отбеляза повратна точка в конфликта. Тя даде възможност на проправителствените сили да си върнат загубените територии в поредица от победи срещу бунтовниците и джихадистите, включващи смъртоносни бомбардировки и масови разрушения. По данни на Москва в Сирия са разположени над 63 000 руски военнослужещи.

По време на днешния телефонен разговор Асад заяви, че "западните държави носят отговорност за хаоса и кръвопролитията", като ги обвини, че използват "мръсни методи, за да подкрепят терористите в Сирия и нацистите в Украйна".

Смята се, че войната в Сирия е отнела живота на близо половин милион души и е довела до разселването на още милиони, откакто започна с брутално потушаване на антиправителствените протести през 2011 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК