Как мозъкът ни изпълнява различни задачи докато се движим?

Моделите на ходене на участниците в проучването се подобряват при едновременно изпълнение и на някаква когнитивна задача

22.02.2022 | 17:26 Редактор: Жаклина Иванова
Как мозъкът ни изпълнява различни задачи докато се движим?

Мозъкът е изключително сложна структура, благодарение на която човек може да изпълнява няколко дейности едновременно.

Екип от учени от Института по невронауки Дел Монте към Университета в Рочестър провеждат ново изследване, в което наблюдават възможността на здравия мозък за многозадачност по време на ходене.

Според резултатите, които те наблюдават, моделите на ходене на участниците се подобряват при едновременно изпълнение и на някаква когнитивна задача. Това предполага, че всъщност хората са по-стабилни, докато ходят и изпълняват някаква задача, отколкото при фокусиране единствено върху движението.

За провеждането на съответните тестове екипът използва мобилна система за изображения на мозък/тяло или MoBI, разположена в лабораторията за когнитивна неврофизиология на Del Monte Institute's Frederick J. and Marion A. Schindler.

Методът на изследване съчетава виртуална реалност, наблюдение на мозъка и технология за улавяне на движенията. Докато участниците ходят по бягаща пътека или манипулират предмети на маса, 16 високоскоростни камери с маркери за позиция записват данни с милиметрова точност, като същевременно измерват и мозъчната им активност.

Системата успешно записва мозъчната активност на участниците, докато те вървят по бягаща пътека и получават сигнали за сменяне на дадена когнитивна задача. Такъв тест е направен и докато те седят на едно място и изпълняват същите дейности.

След преглед на откритите изменения в мозъка по време на извършването на когнитивните задачи, се забелязва, че по време на по-трудно изпълнимите задачи неврофизиологичната разлика е по-голяма между ходене и седене.

Здравият мозък притежава голяма гъвкавост и може да изпълнява едновременно допълнително възложени дейности. Той се подготвя и изпълнява задачи, въз основа на нивото на трудност.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК