Критичен ден за акцията на ферибота, спасителите се сблъскват с кошмарни условия

Появиха се ужасяващи кадри от горящия трето денонощие плавателен съд

21.02.2022 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

Продължава спасителната акция за десетината изчезнали на борда на ферибота "Юрофери Олимпия". Спасителите обаче се сблъскват с кошмарни условия - високи температури до 300 градуса и дим. А роднини на търсените се качиха в лодка, за да стигнат на кораба. Появиха се и ужасяващи кадри от горящия трето денонощие ферибот.

Спасителите са общо около 40 души и се движат в тъмнина и дим. А тонове вода продължават да се изливат на "Юрофери Олимпия", за да се загаси пожарът.

Максимално близо до кораба е влекач, натоварен с водни помпи и съоръжения за гасене.

"Юрофери Олимпия" е като тенджера, която плува, докато ври", сподели координаторът Димитрис Контогианис.

Оцелели шофьори разказват, че разстоянието между камионите е било едва 10 см и придвижването е било трудно. Появиха се и критики към собственика на ферибота, че условията в каютите са лоши и затова шофьорите са принудени до нощуват в превозните средства, въпреки че е забранено.

"Те не са могли да проникнат между колите, защото между тях няма пролука. Отговорните хора си затварят очите", каза съпруга на шофьор, който все още е в неизвестност.

А гръцките власти смятат, че днес е критичен ден за намирането на останалите в неизвестност. След 54 часа в огнения ад болницата ще напусне и 22-годишният беларуски шофьор, който беше спасен вчера. Именно той дава надежда, че има оцелели, които чакат да бъдат извадени. 

В следобедните часове се появи и нов проблем - времето започна да се разваля. В Касиопи започна да вали и ветровете се усилиха.

Появи се информация, че са намерени две тела, като телата са на пътници, но тя не е потвърдена нито от гръцките медии, нито от гръцките власти.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК