Все повече мирише на война: Взрив и вой на сирени в Донецк

Гръмна кола до сградата на правителството

18.02.2022 | 21:55 Редактор: Елеонора Танева

Нова ескалация на напрежението в Източна Украйна. Мощен взрив избухна в центъра на Донецк пред сградата на местното правителство. 

Взривът е станал около 19 часа местно време в Донецк и е отекнал в целия град. Взривен е автомобил на паркинга до сградата на правителството. 

Експлозията идва само часове, след като властите в Донецката народна република наредиха масова евакуация на населението. Проруското управление посъветва хората да се насочат към Русия поради реална опасност от военни действия от страна на Украйна.

"През последните месеци наблюдаваме ежедневно увеличаване на броя на военния личен състав и смъртоносните оръжия от Украйна, включително на реактивните системи за залпов огън "Смерч" и "Ураган". Украинският президент Володимир Зеленски скоро ще заповяда на военните да преминат в настъпление и да изпълнят плана за нахлуване на територията на Донецката и Луганската народни републики", заяви лидерът на Донецка народна република Денис Пушилин. 

По думите му властите в Киев нямало да пожалят никого. Но украинското правителство категорично отхвърли обвиненията и посочи, че зад тази провокация стои Русия. 

След обръщението на Пушилин се появиха кадри как евакуират деца от детска градина. 

Вой на сирени за тревога отекна и в столицата на Донецката народна република след наредената евакуация. Извозването с автобуси на жителите от Донецк започна в 20 часа местно време. Местни медии съобщават за задръствания от хора, напускащи Източна Украйна. Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков обаче заяви, че всеки бежанец, пристигнал от Донбас в Ростовска област, ще получи 10 000 рубли. Някои от местните жители обаче обясниха, че ситуацията все още е спокойна. 

"Тихо и спокойно е, но в далечината се чуват залпове като при фойерверки. Транспортът върви, маршрутките също. Животът си продължава, хората си живеят, никой за нищо не се замисля. Определено има истерия. Ще поживеем, ще видим. Приятели, стискайте ни палци", каза местен жител.

А днес от двете страни на разделителната линия си размениха нови обвинения след вчерашните атаки над детска градина. Съобщено беше за нови престрелки в Източна Украйна. Дойде и коментар на руския президент Владимир Путин. СНХ Владимир Путин, президент на Русия 

"Киев не спазва Минските споразумения, отказва да установи пряк диалог с Донецк и Луганск. Подкопава споразуменията за въвеждане на промени в Конституцията, изключителния статут на Донбас, местните избори и амнистията - всички ключови въпроси на Минските споразумения", заяви Путин. 

На фона на растящото напрежение по границата с Украйна, Русия провежда учения по въздух, море и земя. В събота, под наблюдението на Владимир Путин ще се проведат маневри на стратегическите ядрени сили, с балистични и крилати ракети.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК