Петков: Евролидерите нямат доверие на България за Шенген - много сме лъгали

Трябва да покажем, че новото българско правителство прави това, което обещава, заяви премиерът

18.02.2022 | 17:55 Редактор: Елеонора Танева

Европейските лидери нямат доверие на България за Шенген. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел. Той допълни, че е разговарял по въпроса с премиера на Нидерландия Марк Рюте - една от страните, които се противопоставят на приемането на България в пространството за свободно движение. 

Министър-председателят подчерта, че страната трябва да изгради доверие, като започне да спазва критериите. 

"Проблемът е, че през годините за доста от нещата, които сме обещавали, сме лъгали и ни нямат доверие. Трябва да направим ново ниво на доверие, те ни подават ръка, но всички знаем приказката за лъжливото овчарче. Трябва да покажем, че новото българско правителство прави това, което обещава", заяви Кирил Петков. 

Последва остра реакция от предишните управляващи от ГЕРБ, които отговориха, че България е покрила критериите за членство в Шенген и обвиниха премиера, че не защитава националната позиция.

"България е изпълнила критериите и няма как всички тези институции, ЕК, ЕС и държавите, които ни подкрепят, всички едновременно да бъдат излъгани, както твърди министър-председателят пред своя холандски колега", коментира депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК