Рекорден брой на смъртни случаи от Ковид-19 в Япония

За последното денонощие в страната има 271 жертви

18.02.2022 | 11:00 Редактор: Жаклина Иванова
Рекорден брой на смъртни случаи от Ковид-19 в Япония

Япония отбеляза рекорден дневен брой жертви на Ковид-19, на фона на вълна от дължащи се на Омикрон смъртни случаи, която може да продължи и през април, предаде Ройтерс.

За последното денонощие в страната бяха отбелязани 271 жертви, като броят на починалите надхвърля 200 за трети пореден ден. Броят на смъртните случаи от началото на месеца достигна 2446.

Група здравни експерти предупредиха тази седмица, че нарастването на броя на случаите вероятно е достигнало пик, но броят на приеманите в болница и починалите вероятно ще продължи да нараства, особено сред възрастните. Професор Хироши Нишиура от университета в Киото изчисли, че вълната от случаи на Омикрон вероятно ще отнеме живота на 4339 души от януари до 20 април, като над 70 на сто от жертвите ще са сред навършилите 80 години.

Този брой може да намалее в зависимост от броя на поставените бустерни дози, добави експертът. Премиерът Фумио Кишида обеща да ускори програмата за поставяне на бустерни дози. До момента само 12 на сто от живеещите в страната са получили трета доза, информира БТА.

На проведеното днес заседание експертната група към правителството е одобрила запазването на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса в 17 префектури, включително Осака, съобщи министърът по икономическото възстановяване Дайширо Ямагива, цитиран от ТАСС.

Мерките ще останат в сила до 6 март в общо 31 от 47-те префектури на страната. В други пет те ще бъдат отменени на 20 февруари, както беше предвидено по-рано. Броят на заразените за последния ден надхвърли 95 хиляди.

Трябва ли страната ни да премахне Ковид ограниченията?

Да! Веднага да отменят всички мерки, да премахнат и "зеления сертификат".
73%
Да, но поетапно и внимателно. Мерките трябва да са обвързани с броя на заразените и хоспитализираните.
12%
Не! В никакъв случай не трябва да разхлабват мерките, за да не се стига до нов бум на заразените.
5%
Мерките са прекалено либерални и трябва да бъдат затегнати още, за да решим окончателно проблема с коронавируса.
4%
Мерките трябва да бъдат премахнати, когато 2/3 от българите се ваксинират.
6%
Общо 1711 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК