Мащабно проучване в САЩ показа колко трае имунитетът след бустерна доза

Отчита се тенденция, подобна на тази, която е наблюдавана при първоначалната ваксинация

17.02.2022 | 18:27 Редактор: Жаклина Иванова
Мащабно проучване в САЩ показа колко трае имунитетът след бустерна доза

Центрът за контрол и превенция на заболяванията - CDC, е провел мащабно проучване в Съединените щати, за да отговори на въпроса колко дълго трае имунитетът, получен от третата доза ваксина срещу Ковид-19.

Между август 2021 г. и януари 2022 г. в четиринадесет американски медицински центъра, разположени в десет различни щата, са наблюдавани посещенията в спешните отделения и хоспитализациите поради инфекция със SARS-CoV-2, за да се оцени ефективността на третата доза ваксина.

Не е изненадващо, че проучването отчита тенденция, подобна на тази, която е наблюдавана при първоначалната ваксинация.

Имунитетът, който осигурява ваксинацията, намалява за няколко месеца, като в същото време след този период намалява и ефективността на ваксините срещу симптоматичните и по-тежки форми на Ковид-19.

Имунната защита от третата доза отслабва след четири месеца.

Ако вземем вълната на пандемията, предизвикана от Делта варианта на SARS-CoV-2 като еталон, то появата на варианта Омикрон значително намали цялостната ефективност на ваксините.

Бустерната доза не прави изключение.

Проучването на CDC е изчислило, че трета доза от иРНК ваксина срещу Ковид-19 предотвратява съответно между 87% и 91% развитието на спешни състояния и хоспитализациите за тежки форми на заболяването

Четири месеца след поставяне на трета доза, ефикасността на имунната защита за предпазване от спешни състояния и развитие на тежки форми на заболяването пада между до 66-78%.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК