Фармацевтичните концерни плуват в пари от ваксините и тестовете? Не е точно така

Индустрията е в непрекъснат подем от 20 години насам

14.02.2022 | 14:27 Редактор: Здравко Черкезов
Фармацевтичните концерни плуват в пари от ваксините и тестовете? Не е точно така

Благодарение на Ковид пандемията фармацевтичните концерни натрупаха такива печалби, че буквално плуват в пари - вярно ли е това твърдение? Ето какво показва проверката на фактите на DW.

Под хаштага #pfizergate в социалните мрежи се разпространява твърдението, че пандемията от Ковид-19 се е превърнала в златна мина за фармацевтичната индустрия. За "неприлични печалби на производителите на ваксини" говори и шефът на Световния съюз на лекарите Франк-Улрих Монтгомъри. Вярно ли е?

Проверка на фактите: Твърдението е неточно

Вярно е, че оборотът на BioNTech и Pfizer силно се увеличи. Този на биотехнологичната компания от Майнц е нараснал от половин милиард евро през 2020 година на повече от 17 милиарда през 2021. А акциите на BioNTech скочиха от 11 евро през октомври 2019 на 153 евро в началото на февруари тази година.

Що се отнася до Pfizer - за една година американският концерн е подобрил оборота си с цели 95 процента. От реализирания през 2021 оборот в размер на 81 милиарда щатски долара около 36 милиарда се дължат именно на ваксината срещу Ковид-19, разработена съвместно с BioNTech.

В сянката на BioNTech и Pfizer добра печалба е направил и швейцарският производител на PCR и бързи антигенни тестове Roche. Оборотът на фармацевтичната компания е нараснал през 2021 с 9 процента до 59 милиарда евро. 28 процента от този оборот се дължат на дейността на фирмата, свързана с диагностика, към която спадат и тестовете за Ковид.

Вярно е обаче също така, че фармацевтичната индустрия е в непрекъснат подем от 20 години насам. По данни на Statista световният пласмент на медикаменти се е увеличил през периода 2001-2020 година от 390 милиарда на 1,27 трилиона щатски долара.

Затова консултантската компания Ernst & Young разглежда растящите обороти на отделни фармацевтични компании като временно явление. "През 2021 оборотът от петте най-масови ваксини е възлизал на 57 милиарда долара, а през 2026 година се очаква той да спадне до 15 милиарда долара", казва за DW анализаторът Александър Нюкън.

За сравнение: оборотът от петте най-важни лекарства срещу рак е достигнал 40 милиарда долара през 2021 година, а прогнозата за 2026 е оборот в размер на 68 милиарда долара.

Медикаменти, ваксини, бързи тестове - фармацевтичните компании са затрупани от поръчки. А критиците обвиняват правителствата на индустриалните държави, че по този начин помагат на производителите да забогатяват с обществени средства.

Арън Сири от нюйоркската адвокатска кантора Siri & Glimstad определя този бизнес модел като "лудост". "Американското правителство дава на Pfizer и Moderna милиарди, осигурява им имунитет при увреждания или ако препаратите на действат, като същевременно ги рекламира безплатно", пише той в Twitter.

Проверка на фактите: Твърдението е вярно

Факт е, че пандемията струва много пари на данъкоплатците. Фармацевтичните компании продължават да получават огромни поръчки - и най-вече производителите на ваксини. Само Германия е поръчала до 16 декември 2021 година 554 милиона дози ваксина за 4 милиарда евро. А за Ковид тестове са похарчени 7,58 милиарда евро.

Освен това Германия се е включила в разработването на ваксини срещу Ковид-19 със сумата от 1,5 милиарда долара, които са били предназначени основно за частни компании. Данните са от проучване на Центъра за глобално здраве към Висшия институт за международни изследвания и развитие в Женева.

За сравнение да съпоставим милиардите обществени средства за набавянето на ваксини, диагностика и изследователска дейност със 170-те милиарда евро помощи по време на пандемията. Именно толкова е похарчило германското правителство за подпомагане на засегнати от пандемията фирми и трудещи се. Болниците пък са били подпомогнати със 17 милиарда евро - например като компенсация за нереализирани приходи от прием на пациенти или пък за осигуряването на повече легла за интензивно лечение.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК