Зеленски: Трябваше да има референдум за членството на Украйна в НАТО

"Не от избора на украинския народ зависи кога ще бъдем там", каза държавният глава

17.02.2022 | 14:08 Редактор: Теодора Патронова
Зеленски: Трябваше да има референдум за членството на Украйна в НАТО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че би било по-правилно първо да се проведе референдум за членството в НАТО в Украйна, а след това трябваше да се внесе съответната клауза в конституцията, съобщава "РБК Украйна".

"Като цяло смятам, че подобни въпроси трябва да се решават на референдум. Народът трябва да реши и след това да се внесе в конституцията. Но ние сме вече там, където сме", каза държавният глава.

Зеленски добави, че повечето членове на НАТО смятат за погрешно решението на Киев да включи клауза за стремеж към членство във военен блок в основния закон на страната. "Това определено е изборът на украинския народ: къде искаме да бъдем. Но не от избора на украинския народ зависи кога ще бъдем там, не само от нас зависи", подчерта той, цитиран от "Фокус".

Според него сега въпросът за точната дата на членство в НАТО не стои остро, но Русия използва евентуалното предстоящо влизане на страната в Алианса като претекст, "защо стоят на границата, че уж защитавали своя суверенитет".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК