Бойна група на НАТО ще води учение у нас, пристига нов американски контингент

ЕС гласува помощ в размер на 1,2 милиарда евро за Украйна

17.02.2022 | 13:55 Редактор: Теодора Патронова

Бойна група на НАТО ще води учение на българска територия. Това заяви военният министър Стефан Янев в Брюксел, където и в момента продължават разговорите на министрите на отбраната от Алианса.

Между 700 и 1000 души ще участват в бойната група. 70-80% от тях ще са българи, обясни той.

"Повишаване на капацитета, готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили", каза министърът. Янев посочи, че групата ще тренира на територията на България.

"Това, което казва НАТО – разполагане на бойни групи по Източния фланг, ние в България ще го направим на базата на български подразделения, български командир, българско командване и участие на други сили от страните членки на НАТО", разясни той.

Предстои у нас да пристигне и нов американски контингент от 100-150 военнослужещи с бойна техника до 15 бронирани машини. Янев отново подчерта, че става въпрос само за учения.

Междувременно от Белия дом посочиха, че Русия не само не изтегля войските си, но и са пристигнали 7000 допълнителни войници. От Пентагона очакват, че Русия може да нахлуе всеки момент в Украйна и да използва "фалшив" предлог за инвазия. Същите очаквания изрази и украинският посланик у нас Виталий Москаленко.

Лондон и Брюксел също обявиха, че не виждат сериозни доказателства за руско изтегляне. Германия поиска доказателства за това от Русия. Германският канцлер и американският президент проведоха разговор за ситуацията около Украйна.

А Русия отговори - притесненията на Запада са "истерия". Москва ще изпрати днес и своя отговор на предложенията за сигурност, направени от Съединените щати. Отговорът ще бъде оповестен публично, за да се сведе до минимум разпространението на антируската "пропаганда", идваща от Запад. 

Междувременно Европейският съюз гласува помощ в размер на 1,2 милиарда евро за Украйна. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК