Русия изтегля войските си, но защо остават страховете на САЩ за нахлуване в Украйна?

Байдън: Инвазията остава наистина възможна

16.02.2022 | 14:16 Редактор: Ваня Кузманова

Русия обяви, че изтегля част от войските си в Крим, но страховете за инвазия остават. Министерството на отбраната съобщи, че военните учения в анексирания от нея Крим са приключили и войниците се връщат в гарнизоните си. Това се случва ден след като Москва обяви първото изтегляне на войски от границите с Украйна. 

Местни медии показаха кадри на военни части, които преминават по мост, свързващ контролирания от Русия полуостров с континенталната част на страната. На видео се вижда как танкове, пехотни машини и артилерия напускат.

А постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов отхвърли предупрежденията на САЩ, че е възможно днес да бъде извършено руско нападение срещу Украйна. 

По призив на украинския президент Володимир Зеленски страната отбелязва ден на единството в отговор на спекулациите, че Москва може днес да нападне.

"Не сме потвърдили, че руските военни части се връщат в базите си. В действителност нашите анализи показват, че те остават в заплашителна позиция. Инвазията остава наистина възможна", посочи президентът на САЩ Джо Байдън.

Все пак той изрази надежда, че дипломацията остава възможността за прекратяване на кризата и призова Русия да се ангажира с нея. Ако Русия нахлуе в Украйна, Вашингтон и съюзниците му са готови да отговорят подобаващо.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК