Антибиотиците се оказват неефективни и при децата

Това показва ново проучване на екип от изследователи

16.02.2022 | 10:37 Редактор: Тодор Петров
Антибиотиците се оказват неефективни и при децата

Респираторните инфекции при децата са едно от най-честите заболявания, лекувани в първичната медицинска помощ в развитите страни. А амоксицилинът е най-предписваният антибиотик в тези случаи.

При възрастни вече е доказано, че антибиотиците не са ефективни при неусложнени респираторни инфекции, но досега е имало малко научни доказателства за тяхната ефективност при деца. Сега най-голямото проучване за употребата на амоксицилин при респираторни инфекции при деца разкрива, че той също не е ефективен за облекчаване на симптомите.

Изследването, публикувано в The Lancet, е проведено от изследователи от Университета в Саутхемптън в сътрудничество с университетите в Бристол, Оксфорд и Кардиф. Екип от изследователи от Университета в Саутхемптън се е заел да проучи ефикасността на амоксицилин за намаляване на продължителността на симптомите при деца с неусложнени инфекции на долните дихателни пътища, т.е. без пневмония.

За целта те са проучили случаите на 432 деца на възраст от 6 месеца до 12 години с неусложнени остри респираторни инфекции от клиники за първична медицинска помощ в Англия и Уелс. Децата са били разпределени на случаен принцип да получават или амоксицилин, или плацебо, три пъти на ден в продължение на седем дни.

Децата, получили плацебо, са имали симптоми, които са били оценени като умерено лоши или по-лоши за около 6 дни след посещение при лекаря. А тези, които са получавали антибиотици, се подобряват само с 13% по-бързо. Това е валидно дори при деца с по-интензивни симптоми: треска, хрипове в гърдите, кашлица с храчки или затруднено дишане.

Децата, получаващи амоксицилин за респираторни инфекции, при които лекарят не смята, че детето има пневмония, не се възстановяват много по-бързо, казва д-р Пол Литъл - професор по първична медицинска помощ в Университета на Саутхемптън и водещ автор на студиото.

Но не само е безполезно да се прилага амоксицилин за респираторна инфекция, която не причинява пневмония, но може да бъде и контрапродуктивно.

Прекомерната употреба на антибиотици, чиято основна причина е предписването в първичната помощ, особено когато те са неефективни, може да доведе до странични ефекти и развитие на антибиотична резистентност, пояснява проф. д-р Литъл.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК