Путин: Русия не иска война, но няма да отстъпи на основно искане за Украйна

Германският канцлер определи струпването на руски военни по границите като заплаха

15.02.2022 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Русия не иска война. Това заяви президентът Владимир Путин след срещата си с германския канцлер Олаф Шолц в Москва. Разговорите между двамата бяха част от дипломатически усилия за намаляване на напрежението около Украйна. 

Докато даде заявка, че не иска война, Путин отново настоя за гаранции за сигурност. Шолц от своя страна подчерта, че е важно "да не последва война". Преди срещата си с руския държавен глава, германският канцлер разговаря и с президента на Украйна.

След разговори, продължили повече от 3 часа, Владимир Путин и Олаф Шолц дадоха сигнал, че все още има място за политически диалог за решаване на кризата. Руският президент не иск война, но категорично подчерта, че няма да отстъпи от едно от основните искания - гаранция, че Украйна няма да бъде част от НАТО.

"Трябва да разрешим този въпрос сега, трябва да решим този въпрос в хода на тези преговори. Много се надяваме, че нашата загриженост ще бъде чута от нашите партньори и ще бъде взета сериозна", заяви Путин. А за да се тушира напрежението, Русия е готова да продължи да работи заедно със Запада по въпросите на европейската сигурност и разполагането на ракети, потвърди той.

Германският канцлер от своя страна заяви, че териториалната цялост на Украйна "не подлежи на договаряне". Той определи струпването на руски военни по границите като заплаха и призова за незабавна деескалация на напрежението.

"Войната е немислима в Европа и трябва да се уверим, че това ще остане така", коментира Шолц.

Германският канцлер все пак отчете като добър знак информацията, дадена от руското военно министерство, че част от войските се връщат в базите си, след като са приключили ученията си. 

Въпреки това, остават редица неизвестни относно намеренията на Русия. Генералният секретар на НАТО посочи, че няма "никакви признаци за деескалация".

"Русия е натрупала бойни сили около Украйна, които са безпрецедентни от времето на Студената война. Сега всичко е готово за нова атака", заяви Столтенберг.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК