Ново проучване за влиянието на витамин D при тежките случаи на Ковид-19

Изследователи са анализирали здравните досиета на близо 16 000 пациенти

04.03.2022 | 12:26 Редактор: Жаклина Иванова
Ново проучване за влиянието на витамин D при тежките случаи на Ковид-19

Изследователи по биоинформатика от Андалуския здравен съвет са успели да демонстрират връзката между витамин D и по-голяма преживяемост при тежки форми на Koвид-19. Те са анализирали здравните досиета на близо 16 000 пациенти, които са били диагностицирани с Ковид-19 по време на предишните вълни на пандемията през 2020 г.

Проучването, публикувано в Scientific Reports, посочва, че тази връзка между приема на добавки с витамин D и по-ниския риск от летален изход е по-силна, когато добавките са били приемани редовно и скоро, преди да се установи инфекцията.

След като се вземат предвид други променливи, които влияят, като възраст, пол и съпътстващи заболявания, данните показват, че витамин D благоприятства по-високата степен на преживяемост, пояснява Хоакин Допазо, ръководител на изследването.

Пациентите, които са приемали витамин D петнадесет дни, преди да се установи инфекцията, имат по-добра прогноза. Анализът също така е установил, че най-добрите данни са наблюдавани при пациенти, които са приемали калцифедиол  - техническо наименование на най-разпространената форма на витамин D.

Добри резултати са установени и при пациентите, приемали холекалциферол - друг вариант на витамин D.

Как да го приемаме?

Въпреки че това положително влияние на витамин D се поддържа с течение на времето, постепенно се наблюдава намаляване на ефекта, особено когато добавките са били приемани до 30 дни преди установяване на инфекцията със SARS-CoV-2. Излишъкът от витамин D може да повиши нивата на калций в кръвта.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК