В Донбас изчезват стотици хора - държат ги с години в плен, някои не оцеляват

Сепаратистите ги отвличат, а после ги измъчват в мазета и затвори

14.02.2022 | 13:08 Редактор: Искра Ангелова
В Донбас изчезват стотици хора - държат ги с години в плен, някои не оцеляват

Игор Кословски от Донецк, специалист по религиозни науки, излиза на улицата, за да изхвърли боклука, но така и не се завръща у дома. Това се случва в края на януари 2016 г. Въоръжени лица го отвличат и го държат близо две години в плен.

Първоначално той е откаран в едно мазе без прозорци. С чувал на главата го завеждат на разпит. "Не виждах нищо. Първото изречение, което чух, беше: "Досега измъчвали ли са те?", спомня си той. Кословски е подложен на бой, токови удари, душене. "Бяха дълги и тежки часове."

Врагове на "младата република"

Разказва, че след мъченията ръцете и краката му започнали да изтръпват. Освен това често губел съзнание. Пред него мъчителите се сравнявали с прословутите съветски тайни служби от 1930-те. Обвинили го, че е подкрепял протестите от Майдана и че е привлякъл много студенти към "проукраинска политическа позиция". Бързо бил обявен за враг на "младата Донецка народна република".

За Игор Кословски не е лесно да говори за онези мрачни месеци. "Всички пленници бяха измъчвани. Над всички упражняваха насилие, изнасилваха всички наред - и жени, и мъже", спомня си той.

По онова време семейството му решило да избяга от Донецк. Всички се страхували да не им се случи същото. Останал само големият му син, който е с увреждане. "Сепаратистите определено имат план: целта им е да елиминират и изхвърлят активното малцинство и да сплашат пасивното мнозинство", казва Игор Кословски.

Юристът Александра Матвичук знае много добре за какво говори Кословски. Тя се е срещала и разговаряла със стотици хора, попаднали в плен на лоялните на Кремъл сепаратисти около Донецк и Луганск. Те държат отвлечените в мазета, складове, гаражи, развъдници, в затвори или стари заводи.

Мъчения, зверства, убийства

Матвичук ръководи Центъра за граждански свободи в Киев, който документира незаконни арести, принудителен труд, мъчения и убийства. Тя разказва за истински зверства: Няма рецепта за това как да се държите, за да се предпазите. Можете да се кланяте на портрет на Путин, но в същото време да пресечете улицата пред кола, в която седи представител на незаконна въоръжена група. И ако нещо не му се хареса, отивате в мазето", разказва тя, цитирана от DW.

Хората могат да изчезнат за три дни, три месеца или дори три години. Контактът с роднините или с адвокат е невъзможен. Често Матвичук се оказва единственият човек, при когото близките търсят помощ. Тя се е обърнала и към ООН с молба организацията да отправи апел към властите в Русия или към тези, които ръководят сепаратистите. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
хаха, браво за напъна. Чудесен пропаганден пасквил. Лоши руснаци - добри украинци, всичко е ясно. Сигнализирай за неуместен коментар