В Израел и Гърция скочиха срещу драстичното поскъпване на храните, тока и горивата

Плодовете и зеленчуците вече са "бутикова стока"

11.02.2022 | 11:31 Редактор: Тодор Петров
В Израел и Гърция скочиха срещу драстичното поскъпване на храните, тока и горивата

Поскъпването на редица стоки в Израел от новата година предизвика вълна от протести в страната. Вместо манифестации по улиците обаче, хората използваха социалните мрежи и бойкотираха купуването на скъпите стоки.

Министърът на финансите нареди проверка на ценообразуването у няколко предприятия и търговски вериги, при които ръстът на цените бе най-висок и заплаши, че ще увеличи асортимента от стоки от първа необходимост, чиито цени се наблюдават от държавата. 

Расте недоволството и на гърците от скъпите хранителни продукти, високите цени на тока и бензина, както и високите данъци. Опозицията настоява парламентът спешно да гласува мерки за овладяване на инфлацията. 

В сравнение със същия период на миналата година цените на месото са скочили с 22%, на плодовете и зеленчуците с 14%, на хляба с 10%, морски деликатеси са поскъпнали с 9 на сто и дори маслините гръцко производство се продават с около 30% по-скъпо.

Плодовете и зеленчуците вече са "бутикова стока", оплакват се гърците пред медиите, като правят сравнение, че килограм зеленчуци доближава цената на килограм месо, предаде БНР.

Недоволството на гърците расте и от скъпия бензин, който вече се движи около 2 евро за литър, а на островите е по-скъп. Компенсациите, отпуснати от правителството за тока, не са достатъчни, за да облекчат бюджета на гръцките семейства, изтъкват опозиционни депутати. 

Снимка: pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Байхой
преди 2 години
А НИЕ СЕДИМ И ДРЕМЕМ И ОЧАКВАМЕ НОВИ УВЕЛИЧЕНИЯ ДОКАТО НИ УМОРЯТ ОТ ГЛАД И НЕМОТИЯ... Сигнализирай за неуместен коментар