Редовната физическа активност облекчава симптомите на Паркинсон

Това е едно от най-често срещаните невродегенеративни заболявания

08.02.2022 | 11:03 Редактор: Жаклина Иванова
Редовната физическа активност облекчава симптомите на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е едно от най-често срещаните невродегенеративни заболявания след болестта на Алцхаймер. Заболяването е прогресиращо и включва постепенно започващи симптоми.

Глобално са засегнати над 10 милиона души, обикновено на възраст над 60 години, но проявата е възможна и при по-млади хора - 1 на 10 от тях е под 50 години. Заради големия брой на случаите и тежестта на болестта на Паркинсон, непрекъснато се изследват методи, които биха могли да облекчат симптомите на пациентите.

Според ново проучване, направено от японски учени на Университета в Киото, упражненията два пъти седмично могат да забавят прогресията на болестта. То е публикувано в Neurology.

Точната причина за заболяването е неизвестна. Според редица експерти, болестта на Паркинсон се поражда в резултат на генетична предразположеност и някои фактори на околната среда.

Проведени изследвания за характеристиките на заболяването установяват, че симптомите възникват заради смъртта на клетки, които генерират допамин, в substantia nigra - част от мозъка, отговорна за движението, възнаграждението и пристрастяването.

Поддържането на добра физическа активност е препоръчван метод от много здравни експерти, чрез който да се облекчат някои от симптомите на пациентите.

Изследвания показват, че упражненията с висока интензивност могат да подобрят двигателната функция, а танцовите тренировки - баланса и стабилността при ходене.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години