Проучване: Мръсният въздух предизвика болестта на Паркинсон

Изследването може да хвърли светлина върху нарастващия брой случаи по целия свят

02.06.2021 | 14:28 Редактор: Жаклина Иванова
Проучване: Мръсният въздух предизвика болестта на Паркинсон

Животът на оживен път може да предизвика болестта на Паркинсон, според ново изследване. Хората, изложени на мръсен въздух, са около 1,5 пъти по-склонни към да развият опустошителната болест, показва проучването, за което пише "Стъди Файндс“.

Авторът-кореспондент професор Сун Джу Чунг от Медицинския колеж на Университета Улсан в Сеул призовава за "целенасочена политика в областта на общественото здраве“ в отговор на констатациите.

"Тези открития показват, че регулирането на замърсителите на въздуха може да намали честотата на заболяване“, уточни Чунг.

Изследването може да хвърли светлина върху нарастващия брой случаи на болестта на Паркинсон по целия свят. Според Фондацията на Паркинсон около 1 милион души в САЩ в момента страдат от това състояние. Лекарите диагностицират 60 000 американци с болестта всяка година. Миналата година проучване сред 63 милиона американци установи, че замърсяването на въздуха е свързано с влошаване на здравословните условия, включително болестите на Паркинсон и Алцхаймер.

В това последно проучване изследователите установяват, че токсичните частици могат да преминат през кръвта в мозъка, причинявайки възпаление и оксидативен стрес. По-конкретно, явлението е свързано с азотния диоксид (NO2), отделян от превозните средства и промишлеността.

"Развитието на Паркинсон може да се провокира чрез излагане на замърсяване на въздуха“, заяви професорът.

Екипът му проследява почти 80 000 души над 40 години в южнокорейската столица в продължение на почти десетилетие. За всеки жилищен адрес бяха изчислени средно петгодишни нива на смог в областта. Те открили, че тези, чиито домове са в горната, а не в долната четвърт, са с 41 % по-голяма вероятност да развият неврологично разстройство. Резултатите са генерирани, след като са били взети предвид демографските фактори, социално-икономическия статус и други заболявания.

"В това голямо проучване беше установена статистически значима връзка между експозицията на NO2 и риска от Паркинсон“, коментира Чунг. 

По време на проучването са идентифицирани 338 мъже и жени с новодиагностициран Паркинсон, предаде БГНЕС.

"Замърсяването на въздуха представлява значителна опасност за общественото здраве. Повече от 80 % от жителите на градските райони са изложени на нива, които надхвърлят ограниченията, определени от Световната здравна организация“, добави професорът.

Болестта на Паркинсон е втората най-разпространена след болестта на Алцхаймер. Тя засяга повече от 6 милиона души по целия свят. Популярна теория е, че тя започва от центъра на обонянието - частта от мозъка, която контролира миризмата - и червата, след което се разпространява през централната нервна система.

"Следователно излагането на замърсители на околната среда, като пестициди, метали, както и замърсяването на въздуха - и микробиома - се оказват рискови фактори“, отбеляза Чунг.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК