Министър Генчовска дари на Северна Македония мобилен мамограф

Основната му цел е намаляване на смъртността от рак на гърдата на жените

05.02.2022 | 15:45 Редактор: Здравко Черкезов
Министър Генчовска дари на Северна Македония мобилен мамограф

Министърът на външните работи Теодора Генчовска посети Клиниката по онкология към Общата болница в гр. Неготино, Република Северна Македония. В контекста на 4 февруари – Световния ден за борба с рака, министър Генчовска дари мобилен мамограф за нуждите на здравеопазването в страната.

Дарението е по проект "Укрепване на капацитета на мамографския скрининг". Основната му цел е намаляване на смъртността от рак на гърдата на жените в Република Северна Македония чрез повишаване на процента на ранно откритите случаи. Средствата за закупуване на мамографа в приблизителен размер на 272 670 лв. (около 139 000 евро)  са отпуснати от правителството на Република България по оперативна програма за развитие, съобщиха от МВнР.

На връчването на дарението присъстваха посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов, председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева – Димитрова, генералният консул на България в Битоля Димитър Иванов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Снимка: МВнР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК