Горски пожари в Колумбия заради рекордни горещини през януари

Застрашен е националният парк "Серания дел Чирибикете", включен в списъка на ЮНЕСКО

05.02.2022 | 08:18 Редактор: Ваня Кузманова
Горски пожари в Колумбия заради рекордни горещини през януари

Месец януари тази година е бил най-горещият в колумбийската част на Амазония от десетилетие насам. Според доклад на Министерството на околната среда, това е довело до увеличаване на горските пожари в югоизточния регион и вероятно е повлияло на качеството на въздуха в столицата Богота.

В документа се посочва, че през януари в колумбийска Амазония са регистрирани "най-високите стойности на горещи точки през последните 10 години".

Явлението се появява, когато страната преминава през сезон на слаби валежи, и се дължи на "антропогенни дейности", т.е. на човешката дейност, от които "най-важната е свързана с фронтовете на обезлесяване".

Най-малко 80% от "горещите точки" са горски пожари, заяви говорител на министерството пред АФП. В края на януари министерството идентифицира повече от 3300 "горещи точки" в шестте департамента, които съставляват колумбийска Амазония, включително 1 300 само в региона Гуавиаре.

Според свидетелства, през октомври селяни и собственици на земя в региона се възползват от сухия сезон от януари до април, за да изгорят или отсекат дървета и да засадят на тяхно място кокаинови растения или да оставят добитъка да пасе там.

Особено застрашен е националният парк "Серания дел Чирибикете", включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, както и националният природен резерват "Нукак" - обширна територия от джунгли, обитавана от последното номадско коренно население на Колумбия, пише БГНЕС. 

Фондацията за опазване на околната среда и устойчиво развитие, която води собствено преброяване и редовно прелита над засегнатите райони, регистрира най-малко 938 горски пожара, което е най-високата месечна стойност за януари от 2012 г. насам. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf
преди 2 години
Толкова е страшно и тъжно.. Сигнализирай за неуместен коментар