НАТО бие тревога: Най-голямото струпване на руски части от Студената война насам

Русия отвърна на САЩ за разполагането на хиляди американски войници

03.02.2022 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Продължава напрежението по оста Вашингтон - Москва. Русия отвърна на Съединените щати - "разполагането на хиляди американски войници в Източна Европа е деструктивно". 

Неоправдано е пренасочването на 3000 американски военни в Източна Европа, заяви Москва. Коментарът дойде, след като стана ясно, че САЩ изпращат 2000 войници от Северна Каролина в Полша и Германия, а 1000 войници, базирани към този момент в Германия, ще се отправят към Румъния.

"С нищо неоправдани, деструктивни стъпки, които увеличават военното напрежение и ограничават полето за политическо решение", настоя руският зам.-външен министър Александър Грушко. 

А този ход, според Москва, значи само едно - че Киев ще продължи да саботира Минския договор. Президентът Джо Байдън обаче вече определи решението за разполагане на войници като очакван отговор.  

"Съединените щати застават рамо до рамо до съюзниците си в НАТО. Текущата ситуация налага да подсилим с възпираща цел Източния фланг. Важно е да изпратим сигнал и до Путин, и до света, че НАТО е от значение за Съединените щати. Искаме да е ясно, че сме готови да защитаваме съюзниците си в Алианса, ако се наложи. Никой не иска това - конфликтите не са неизбежни", обясни прессекретарят на американското министерство на отбраната Джон Кърби.

На този фон дойде сериозно притеснение от страна на НАТО за техниката, която Русия трупа от миналата седмица в партньорската ѝ страна Беларус. По думите на Йенс Столтенберг, Русия праща изтребители от ново поколение, съвременни средства за противовъздушна отбрана, преносими ракетни установки и военни части. 

"През последните дни наблюдавахме значително придвижване на руски военни сили в Беларус. Това е най-голямото разполагане на руски части там след края на Студената война, което предполагаемо включва бойни части, наброяващи 30 хиляди войници, сили за специални операции, изтребители, в това число Су-35, ракетни комплекси "Искандер" и С-400", алармира генералният секретар на НАТО.

Междувременно, Байдън и френският му колега Еманюел Макрон си обещаха да координират отговора си за струпването на руски сили на украинската граница. А турският президент Реджеп Ердоган заминава за Киев, където се надява да е посредник между Запада и Русия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Blackthorn
преди 2 години
Мишки срещу мене църкат, и кат ме видят познай къде си бъркат! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Путин
преди 2 години
Ние сме си у нас. А вие ? Сигнализирай за неуместен коментар