Отстраниха от екран водещата Упи Голдбърг заради обиден коментар за Холокоста

Тя посочи, че Холокостът не е свързан с раса

02.02.2022 | 14:40 Редактор: Жаклина Иванова

След обиден коментар за Холокоста - отстраниха от екран за две седмици американската актриса и телевизионна водеща Упи Голдбърг. В ефира на телевизия ABC тя заяви, че геноцидът над евреите "не е свързан с раса".

Токшоуто The View - Упи Голдбърг и останалите водещи на предаването коментират решението на американски училища да премахнат книгите "Да убиеш присмехулник" и посветената на Холокоста - "Маус" от учебната програма, заради оплаквания от деца и родители за обидно съдържание. 

"Шокирана съм. Изненадана съм, че това, което ги е притеснило в "Маус" са описанията на голота. Все пак става въпрос за Холокоста, за убийството на 6 млн. души, но това не ги е притеснило", каза Упи Голдбърг.

В следващите минути на дискусията, Голдбърг прави още един коментар за Холокоста - този път, думите ѝ предизвикват бурни реакции. 

"Нека бъде откровени – Холокстът не е свързан с раса, а с нечовешкото отношение на човек към човек. Това са две гурпи от бели хора", допълни тя. 

След дебатите в социалните мрежи заваляха критики към актрисата. Десетки потребители напомниха, че расата е заемала главно място в нацисткия геноцида над евреите.  

Голдбърг направи опит да се извини, но въпреки това ABC взе решение да я отстрани за две седмици от екран. Според мнозина обаче отстраняването ѝ е грешен подход и пореден пример за криворазбраната свобода на словото днес. 

Аргументите на защитата са, че вместо да отстраняват Голдбърг ABC е трябвало да посветят цяло предаване на Холокоста, където свободно да се дискутира темата и да се изразяват различни гледни точки.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК