Сбогом, коронавирус: Дания първа в ЕС свали всички ограничения

Ковид-19 вече не представлява критична заплаха за обществото, смята правителството

01.02.2022 | 12:43 Редактор: Тодор Петров

Дания сваля почти всички ограничения срещу коронавируса. От началото на февруари остават в сила само някои малобройни правила за влизане в страната. Отпада задължението за носене на предпазни маски, а хората вече няма да са длъжни да показват сертификати, че са ваксинирани, преболедували или тествани.

Вече са разрешени и масовите мероприятия, включително посещенията на барове и дискотеки. Дания е първата страна в ЕС, която смята да премине през вълната от Омикрон почти без ограничения.

"Вече преминахме през критичната фаза. По време на пандемията нашата упоритост, търпение и обединение бяха изпитани. Можем да кажем, че преминахме теста. Казваме "довиждане" на рестрикциите и приветстваме живота, какъвто беше преди коронавируса", заяви министър-председателят Мете Фредериксен 

Тя смята, че в момента е по-важно да се следи колко от заразените прекарват тежки форми на Ковид-19. 

Фредериксен твърди, че възходящата тенденция в инфекциите е вече пречупена, а по-леките форми на зараза с Омикрон, както и високият брой на ваксинираните в страната позволявали отмяната на значителна част от ограниченията. Според правителството Ковид-19 вече не представлява критична заплаха за обществото.

Днес шестмилионна Дания има относително голям брой нови инфекции, дължащи се на варианта Омикрон, но болниците не са така силно натоварени, както се очакваше първоначално, предаде DW.

Здравните власти изчисляват, че 80% от населението е защитено срещу тежки форми на болестта. Според тях това се дължи на високото ниво на ваксинация - над 60% от хората имат поставена трета доза, както и на естествения имунитет, придобит от наскоро преболедувалите.

За период от 4 седмици остават в сила някои ограничения за влизане в страната, които се отнасят предимно за неваксинираните. Ваксинирани и преболедували вече няма да показват допълнителен негативен тест, но гражданите от ЕС и Шенгенското пространство, които нямат сертификат, че са ваксинирани или преболедували, ще трябва да си правят предварителен тест или в рамките на 24 часа след влизането в страната.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК