Критикуват Фон дер Лайен и шефа на Pfizer за прикриване на информация

Председателят на ЕК не давала достъп до sms комуникацията между тях

28.01.2022 | 12:21 Редактор: Теодора Патронова
Критикуват Фон дер Лайен и шефа на Pfizer за прикриване на информация

Омбудсманът на ЕС разкритикува Европейската комисия за неразкриването на sms комуникация между председателs Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла, осъществена преди сключването на сделката за ваксините за Ковид-19, предадоха АФП и Ройтерс.

В отговор на искане на журналист, в рамките на достъпа до обществена информация, ЕК бе обявила, че не пази копия от съобщенията.

"Ограниченият начин, по който бе работено по това искане за информация, означава, че изобщо никакъв опит не е правен да се разбере дали съществува някое от съобщенията. Това е под нивото на разумните очаквания за прозрачност и административни стандарти в Комисия", заяви омбудсманът Емили О‘Райли, която също настоя Еврокомисията да провери отново за тези съобщения. 

Под ръководството на Фон дер Лайен Комисията оглави предварителната покупка на ваксините срещу Ковид-19 за 27-те страни от ЕС.

Над половината от 4,2 млрд. дози, които Еврокомисията е купила или избрала, са Pfizer/BioNTech, които го правят най-големия доставчик за усилията за ваксинация в ЕС.

Но ЕК отказва да разгласи ключови аспекти от своите договор с доставчиците на Ковид ваксини, по-специално цени, позовавайки се на търговска тайна.

Активната публична роля на Фон дер Лайен в осигуряване на достъп до ваксини включила и лични разговори с изпълнителния директора на американския фармацевтичен гигант Pfizer Алберт Бурла, който има гръцко и американско гражданство, пише БНР.

Миналата година ЕК отхвърли искането по достъпа до информация за смс-ите и отказа да каже дали съществуват тези съобщения. Въпреки че самата Фон дер Лайен се е позовавала на тях в медийно интервю. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Владо
преди 1 година
Тази *** майката на България Сигнализирай за неуместен коментар