Учени разработиха ефективно лекарство срещу усложнения от Ковид-19

Медикаментът действа като примамка срещу SARS-CoV-2

26.01.2022 | 23:09 Редактор: Теодора Патронова
Учени разработиха ефективно лекарство срещу усложнения от Ковид-19

Новоразработено лекарство се оказва ефективно срещу тежки усложнения на Ковид-19, считани за опасни като белодробното съдово увреждане и образуването на оток. Това става ясно от публикация в Nature Chemical Biology. Препаратът е дело на учени от Университета в Илинойс. Той е бил тестван върху няколко варианта на SARS-CoV-2.

Целта на научния екип е била да създаде терапевтично лечение за борба с дългосрочните симптоми на Ковид-19 и защита на най-уязвимите хора. На база проучването им е създадено лекарство, което действа като примамка срещу вируса SARS-CoV-2.

Лекарството е произведено от изкуствен протеин, който има силна способност да се придържа към спайк протеина на вируса. Този лекарствен протеин абсорбира SARS-CoV-2, преди той да може да се свърже с човешки протеини и да влезе в клетките.

Протеинът успешно неутрализира Алфа, Бета, Гама, Делта, както и Епсилон вариантите на коронавируса, установени към момента на изследването.

"Като се има предвид появата на варианта Омикрон много добра новина е, че примамката ACE2 е в състояние да свърже и неутрализира няколко различни варианта. Това засилва потенциала на лекарството и срещу бъдещи варианти на вируса", сподели проф. Джейлис Реман от катедрата по фармакология на медицината в Университета в Илинойс.

Едно от големите предимства на лекарството е възможността да се използва в комбинация с други, използвани за лечение на Ковид-19.

Има лекарства, които спират репликацията на вируса при вече заразен пациент, и такива, които предотвратяват осъществяването на прекомерно силен имунен отговор, който сам по себе си може да влоши състоянието на болния.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК