Влияят ли гените ни върху протичането на Ковид-19?

Наличието на защитен сегмент намалява риска от тежка форма на заболяването с 23%

25.01.2022 | 18:25 Редактор: Ваня Кузманова
Влияят ли гените ни върху протичането на Ковид-19?

Инфекцията с Ковид-19 може да се прояви по различен начин. Някои пациенти ще бъдат асимптоматични или ще имат леки прояви, докато други ще трябва да бъдат лекувани в звено за интензивно лечение или дори ще бъдат в риск за живота си.

При наличие на рискови фактори, като затлъстяване, диабет или напреднала възраст, някои здрави допреди това пациенти биват сериозно засягани от SARS-CoV-2 по неразбираеми все още начини. Нашето генетично наследство би могло да обясни тези междуиндивидуални различия.

Скорошно проучване е разкрило ген, който удвоява риска от летален изход при заразяване със SARS-CoV-2. Този ген присъства при 61% от населението на Азия и само в 16% от европейците. Друго проучване предполага, че хората, които експресират най-много TYK2 и CCR2 гени, участващи във възпалителния отговор, имат по-висок риск от летален изход при инфекция с Ковид-19.

Нова статия, публикувана на 13 януари 2022 г. в сп. Nature, пояснява, че е открит сегмент от ДНК, кодиращ гените на имунната система, който би ни предпазил от тежки форми на Ковид-19.

Въпросният ДНК сегмент, разположен на хромозома 12, в хромозомната област 12q24.13, най-вероятно е наследен от неандерталците. За да идентифицират защитния ДНК сегмент, изследователите са разгледали 20 779 генетични записа на хоспитализирани пациенти, включително пациенти от африкански и европейски произход.

Наличието на защитен сегмент намалява риска от развитие на тежка форма на заболяването с 23%. По-интересното е, че 80% от хората от африкански произход са носители на защитния фрагмент, което може да обясни защо вирусът е по-малко опустошителен на този континент.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК