Очакван ход или ултиматум: Има ли пряка заплаха от Путин към България и Румъния?

Кремъл достигна пределната точка на търпението си, смята журналистът и дългогодишен кореспондент в Русия Валерий Тодоров

21.01.2022 | 19:06 Редактор: Жаклина Иванова

Очакван ход от страна на Русия в нарочно избран момент. Така анализатори описват исканията на Русия силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния.

Кремъл достигна пределната точка на търпението си, смята журналистът и дългогодишен кореспондент в Русия Валерий Тодоров.

"Лавров беше доста остър. Той каза, че търпението свърши. Търпението свърши и те вече няма да чакат да се достигне до юридически споразумения", смята той.

Новина в предупреждението обаче не вижда дългогодишният ни посланик в Съединените щати Елена Поптодорова.

"Това е по-скоро детайлен прочит на ултиматума, който вече беше отправен от Путин миналата календарна година", каза тя.

Според дипломата моментът не е случаен, а Кремъл опипва почвата.

"Току-що е положил клетва президентът. Имаме ново правителство, току-що се състоя среща на българския с македонския премиер, което не е в интерес на Кремъл. За България си е изпитание как ще откликне държавата на пряката заплаха на Путин.", уточни Поптодорова.

А България като страна, близка до горещата точка между Русия и НАТО - Украйна, трябва да е наясно какво ни очаква.

"България се превръща в един такъв конфликт като фронтова държава. Нямаме сили за нападение нито по море, нито по въздух", изтъкна Тодоров.

Анализаторите предупреждават и за изместване на военните кореспонденти от Ирак и Афганистан в Източна Европа.

"Тази политика на поддържане на горещи граници по постсъветското пространство е много рискована, най-вече защото в самата Русия има достатъчно горещи глави, които в един момент могат да решат, че търпението минава допустимата граница. Това е опасна линия на ескалация", коментира журналистът.

"Всъщност целта на Путин е да разклати световния ред на базата на две световни войни и на Студената война", смята Поптодорова.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
obserever
преди 2 години
Колко територии на Русия е превзел и анексирал нато- Крим ,луганск ,Донбас? .Колко руски територии е превзал и колко е енексирала Русия .та има и наглостта да плаши самостоятелни държави да не смеят да се защитават и отбраняват.Джуджето Мордор -император на империята на злото трябва да си отиде и светът да въздъхне с облекчение .Мордор срещу целия свят -какъв ще е изходът! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Анонимен
преди 2 години
Ами да разклати Путин. България няма ли най-после да има собствена политика? Няма ли тези глупави, алчни и продажби политици да се махнат и най-накрая на тяхно място да се заемат хора, които обичат България, българите и желаят собствената им държава да процъфти. Няма един осъден политик за кражби и злоупотреби. Путин в сега винове!!! Какво донесе на България ЕС и САЩ?!? Глад, лишения, анархия, къде ни в историята?!?!?! Но тази истинската... В Русия, Австрия, Англия, САЩ. Няма ли да се събудите.. Сигнализирай за неуместен коментар