Ердоган и Вучич със заявка за сътрудничество заради кризата в Босна и Херцеговина

Запазването на мира и стабилността на Балканите е от първостепенно значение

19.01.2022 | 20:00 Редактор: Ваня Кузманова

Президентите на Турция и Сърбия ще посредничат за решаването на кризата в Босна и Херцеговина. Това стана ясно след срещата на Ердоган и Вучич в Анкара. 

След като мирното споразумение, сложило край на войната в Босна и Херцеговина преди 25 години, е на път да се провали - президентите на Турция и Сърбия дадоха заявка за сътрудничество в името на опазването на мира в региона. Президентът Ердоган призова жителите от всички националности в страната да се въздържат от действия, които застрашават териториалната ѝ цялост. 

"Искаме да съберем лидерите на трите групи - бошняците, хърватите и сърбите, и да проведем среща с тях. На тази среща ще предприемем стъпки за гарантиране на териториалната цялост на Босна и Херцеговина", заяви Реджеп Ердоган.

Ескалацията на напрежението в Босна и Херцеговина започна миналата година с желанието на лидера на босненските сърби Милорад Додик да отцепи Република Сръбска от Босна и Херцеговина. 

На 8 октомври той дори обяви, че босненските сърби се оттеглят от висшите съдебни институции и държавната армия на страната. Крайната му цел от години е една - Република Сръбска да стане част от федерация или конфедерация със Сърбия. Но в Анкара, президентът Вучич заяви, че уважава целостта на Босна и Херцеговина.

"Казах на президента Ердоган, че Сърбия уважава целостта на Босна и Херцеговина и ние подчертаваме, че е важно да се зачита целостта на Република Сръбска в рамките на Босна и Херцеговина", заяви президентът Александър Вучич.

Вучич посочи още, че запазването на мира и стабилността на Балканите е от първостепенно значение и активно ще включи в преговорите за нормализирането на обстановката. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК