Омикрон е силно притиснат да мутира

Новите варианти могат да се появят и да се разпространят и за по-кратки срокове

18.01.2022 | 08:27 Редактор: Жаклина Иванова
Омикрон е силно притиснат да мутира

Всички ваксини срещу Ковид-19, които се поставят на хората в света, споделят една съществена характеристика: те са създадени да предпазват хората от първоначалната форма на вируса, открита в Ухан преди повече от две години. Днешният вирус обаче, изобщо не е същият.

SARS-CoV-2 се развива, като всеки следващ вариант е резистентен към антителата, изградени от първоначалната ваксина. ИРНК ваксините имат 90 до 95% ефикасност срещу тежки последици при заразяване с първоначалния вирус.

При определени ваксини - например Moderna, дори и две дози не помагат срещу тежко заболяване, след като защитата ѝ спада на 87% спрямо появилия се по-късно вариант Делта. Доказателствата за заразяване с Омикрон в Южна Африка показват, че две дози от препарата на Pfizer и BioNTech създават само 33% антитела.

Вирусологът от Университета на Северна Каролина - Ралф Барик, предупреждава, че с нарастващия имунитет на населението вследствие преболедуване и ваксинация, Омикрон е силно притиснат да мутира в нови варианти. Той вероятно ще бъде "гръбнакът" за новите варианти, казва вирусологът.

От първоначалния дизайн през клиничните тестове и масовото производство, са необходими четири до шест месеца, за да се генерират нови партиди за новите щамове на вируса, казва директорът на Центъра за вирусология и изследване на ваксините в Beth Israel Deaconess Medical Center в Бостън Дан Барух.

Опитът показва, че нови варианти могат да се появят и да се разпространят и за по-кратки срокове.

В публични изявления Pfizer заяви, че може да достави базирана на Омикрон ваксина до март 2022 г., "ако е необходимо". Но компанията не се е ангажирала да започне необходимите мащабни изпитания за ефективност. Настоящата серия с две дози и бустер, подчертаха служители на Pfizer, все още са най-добрият начин за предотвратяване на разпространението на Ковид-19, предаде БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК