Откриха нов вариант - мутация на Омикрон

Установена е при трима души

17.01.2022 | 23:30 Редактор: Искра Ангелова
Откриха нов вариант - мутация на Омикрон

В лаборатория към Университетската болница в шведския град Упсала бе открита мутация на щама Омикрон, съобщи SVT Nyheter.

"Предстоят изследвания, за да се установи дали мутацията на Омикрон е по-тежка или по-лека спрямо първоначалния коронавирус", каза Матс Мартинел, служител на институцията, цитиран от медиите.

Мутацията е документирана в петък и е открита при трима души. Новият подвариант на Омикрон беше наречен BA.2, информира БГНЕС.

Твърде рано е да се говори за опасността и устойчивостта на новия вариант, смята Йохан Ленерстад, доцент от катедрата по микробиология в Академичната лаборатория.

Вариант B.1.1.529, известен също като Омикрон, беше открит в Ботсвана и Южна Африка в края на ноември. Той носи десетки мутации в S-протеина, който за заразява клетките. Според изследователите много промени в генома показват висока заразност на този вариант и резистентност към антителата на преболедувалите и ваксинираните.

Експертите смятат, че вече болните и ваксинираните могат да се заразят, а симптомите варират от умора до главоболие и болки в тялото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК