Излизат наяве все повече подробности за "забранените партита" и Джонсън

Лидерът на опозиционната партия на Великобритания го обвини в нарушаване на законите

16.01.2022 | 20:12 Редактор: Жаклина Иванова
Излизат наяве все повече подробности за

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания Киър Стармър обвини премиера Борис Джонсън в нарушаване на законите, въведени в страната по време на общонационалната карантина. Стармър каза това в неделя в интервю за BBC .

"Вярвам, че той е нарушил закона и той на практика призна, че е нарушил закона сам. Офисът на премиера дори се извини на кралицата за някои от партитата, които са се провели там. За мен съвсем очевидно партитата са се провеждали в индустриален мащаб, което е почти неоспоримо, така че фактите говорят сами за себе си. Премиерът наруши закона и след това излъга за това", каза Стармър.

По-рано тази седмица Стармър, който оглавяваше Кралската прокуратура от 2008 до 2013 г., призова правителствения глава на страната да подаде оставка. Този призив беше подкрепен от Шотландската народна партия и няколко членове на управляващата Консервативна партия, но в момента инициативата за вот на доверие към премиера няма достатъчно открита подкрепа сред членовете на партията на Джонсън.

По-нататъшната политическа съдба на ръководителя на британския кабинет беше застрашена заради поредица от шумни скандали по повод партита, провеждани на Даунинг стрийт по време на строгите ограничения заради коронавирус. Известно е, че поне две от тях - на 15 и на 20 май 2020 г. - са били посетени от самия Джонсън.

Както обясни самият премиер, той смята, че става дума само за "работно събитие", но се извини на всички възмутени от поведението му. Той инициира и вътрешно разследване.

Скандалът се разгори още повече, когато британските медии съобщиха в петък, че две партита в резиденцията на премиера са се провели в навечерието на погребението на съпруга на Елизабет II принц Филип през април 2021 г. Всеки ден в британските вестници излизат нови подробности за многобройните партита на Даунинг стрийт.

Част от купоните са се провеждали в онези дни, когато почти всеки личен контакт между хора, които не живеят заедно, беше забранен в страната заради пандемията. Нарушаването на временно въведените закони се наказваше с големи глоби.

Въпреки изключително тежката ситуация за Джонсън, членовете на неговия кабинет казват, че той няма да напусне поста си. Според The Sunday Times следващата седмица правителственият глава ще започне мащабна кампания за спасяване на репутацията си и рейтинга на партията, която, ако се съди по социологическите проучвания, би претърпяла съкрушително поражение на парламентарните избори, ако те се проведат сега, пише "Фокус".

Според изданието правителството подготвя редица популистки инициативи, които имат за цел да върнат симпатиите на електората към консерваторите, особено сред възрастните британци. Освен финансова помощ за безработни, бедни и пенсионери, PR операциите включват и нови инициативи за борба с нелегалната миграция, както и облекчаване на ограниченията за коронавирус в края на януари.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК