Редица следващи трусове след силното земетресение в Гърция

То бе усетено и в България

16.01.2022 | 17:12 Редактор: Жаклина Иванова
Редица следващи трусове след силното земетресение в Гърция

Силното земетресение в Гърция от днес, в 13:48 часа българско време, е усетено и в България - в Благоевград, в Петрич, в Пловдив, както и в София - по високите етажи в кв. "Хаджи Димитър". Това съобщи за БТА  заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН доц. Петя Трифонова.

Епицентърът на земетресението е на 66,4 километра западно от остров Лимнос, Гърция и на 316 километра от София. Земетресението е с магнитуд 5,5 по Рихтер и е с дълбочина от 9,8 километра, посочиха сеизмолозите от НИГГГ-БАН.

Доц. Петя Трифонова информира, че силният земен трус от Гърция е усетен на много места в България, вече има и последващи трусове от него.

"До момента по-сериозните последващи трусове са вече над 15, като те са с магнитуд около 3 и над 3, има и единични трусове над 4. Ще има още доста последващи трусове от земетресението в Гърция, защото 5,5 е висок магнитуд и това е силно земетресение", обясни зам.-директорът на НИГГГ-БАН.

Тя уточни, че усещанията от земните трусове ще са по-слаби, защото епицентърът на земетресението е в Егейско море - на юг от Атонския полуостров. Очаква се обаче дълга серия от последващи трусове от това земетресение, която може да продължи и месец, каза доц. Петя Трифонова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК