Путин иска да възстанови Руската империя, САЩ нямат силен лидер, големият победител е Китай

Коментар на международния анализатор Илия Лазаров в "Денят ON AIR"

13.01.2022 | 21:08 Редактор: Жаклина Иванова

Мост или пропаст е резултатът след срещата между НАТО и Русия?

"Съвсем нормално минаха срещите. След един дълъг период на разваляне на взаимоотношенията се стига до възобновяване на диалога. Никой не очаква, че диалогът ще тръгне изведнъж. Той започна на ниво заместник-министри", посочи международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR".

От руска страна беше точно казано какви са им проблемите, какъв е техният поглед за решения, уточни той. И добави, че американската страна е обременявана от т. наречена "политическа коректност".

В глобалния свят има една трета империя - Китай, акцентира международният анализатор.

"Русия има силен лидер, Китай има силен лидер, но САЩ - нямат. Европа е без всякакво лидерство. Европа е в трагично състояние. Русия се възражда, но има проблеми. Най-големият стратегически враг на Русия е Китай, който иска да глътне икономически Сибир", смята Лазаров.

Според него е възможна ескалация на напрежението с Украйна.

"Китай стои и гледа сеир. Ако тръгне напрежението в Украйна, Китай има два основни хода. Единият - да използва това напрежение, слабостта на САЩ и да се опита да си присъедини Тайван. Вторият - да играе на изтощаване на Русия и да заеме проамериканска позиция. В тази ситуация на противоречие в дългосрочен план големият победител е Китай", посочи международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Ще има отстъпки и от двете страни, убеден е той. Основният компромис, който трябва да се постигне, е да се запази целостта на Украйна и да не бъде член на НАТО, добави събеседникът.

"Русия е все по-притисната от Китай, от НАТО, от ЕС. Путин търси своето място в историята, той иска да бъде възстановител на Руската империя", коментира още Лазаров.

Какви са очакванията на Европа?

"Изборите във Франция ще кажат какво ще се случи в Европа. Ще видим в Германия развитието на новата коалиция, която управлява. Тя все още не може да докаже каква е същността ѝ", уточни анализаторът.

Европа пък щяла да бъде печеливш играч, когато се оформи лидерство в Европа, както и обща външна политика и политика на сигурност и безопасност.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК