НАТО и Русия не постигнаха консенсус при преговорите

Москва увеличава натиска върху Запада, а Алиансът отказва да отстъпи на исканията ѝ

13.01.2022 | 17:12 Редактор: Теодора Патронова
НАТО и Русия не постигнаха консенсус при преговорите

Лидерът на НАТО каза, че остават значителни различия между Алианса и Русия, но изрази надежда, че Москва ще се съгласи на по-нататъшни преговори. Това изявление дойде след първото заседание на съвместния съвет Русия-НАТО от 2019 г., пише американският вестник The Wall Street Journal.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза след дискусиите в сряда, че ще бъде трудно да се преодолеят различията, тъй като Русия увеличава натиска върху Запада да се съгласи с исканията ѝ за широки гаранции за сигурност, а Алиансът отказва да отстъпи.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко също отбеляза наличието на "голям брой различия по фундаментални въпроси". Ако ситуацията се влоши, каза Грушко пред репортери, това може да доведе до "най-непредвидимите и ужасни последици за европейската сигурност".

Срещата между руската делегация и представители на 30-те страни членки на Северноатлантическия договор се състоя два дни след руско-американските преговори в Женева, които не дадоха съществени резултати.

Русия е съсредоточила хиляди войници около Украйна и казва, че иска да направи сериозни промени в европейската система за сигурност, при това бързо. Москва настоява НАТО да ѝ предостави правно обвързващи гаранции, че няма да приеме бившите съветски републики Украйна и Грузия, които Русия смята за част от нейната сфера на влияние. От 2008 г. НАТО заявява, че Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членове на Алианса, но не бърза да им предложи бърз начин за присъединяване.

Русия също така иска Алиансът да намали военната си активност в страните членки, които са били част от Съветския съюз и Варшавския договор. Това включва Полша, Унгария и Чехия, както и балтийските републики, съобщи "Фокус".

Съюзниците от НАТО наричат подобни искания неприемливи. Заместник -държавният секретар на САЩ Уенди Шърман каза след края на преговорите, че те нямат шанс за успех и че съюзниците единодушно са ги отхвърлили. "Няма да сложим край на политиката на отворени врати на НАТО", каза Шърман пред репортери след среща, която продължи близо четири часа.

НАТО покани Русия да продължи преговорите и да обсъди по-ограничени мерки, които съюзниците се надяват да помогнат за облекчаване на опасенията за сигурността. Столтенберг каза, че мерките включват повишаване на прозрачността на военните учения, предотвратяване на опасни инциденти, намаляване на заплахите в Космоса и киберпространството и контрол на оръжията.

Руската делегация не даде нито положителен, нито отрицателен отговор, като заяви, че тези предложения ще бъдат разгледани в Москва.

Съюзниците от НАТО призоваха Русия да изтегли войските си от Украйна и от украинските граници. "Има реален риск от нов конфликт в Европа“, каза Столтенберг. Кремъл заяви, че може да разполага войските си на своя територия, както иска.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК