След като обеща да не напада Украйна, Русия проведе танкови маневри до границата

Москва изрази разочарование от разговорите със САЩ относно сигурността

12.01.2022 | 11:33 Редактор: Теодора Патронова
След като обеща да не напада Украйна, Русия проведе танкови маневри до границата

Русия проведе танкови маневри с жива стрелба в близост до украинската граница във вторник, като същевременно изрази разочарованието си от перспективите на разговорите със САЩ по въпросите на сигурността, които Вашингтон се надява да отстранят възможна заплаха от нахлуване в Украйна, съобщава Reuters.

Ден след като американската страна призова Русия по време на преговорите в Женева да изтегли приблизително 100 000 войници от районите до границата, министерството на съобщи, че около 3000 военнослужещи са започнали бойно обучение, включително симулирани битки в четири региона на Югозападна Русия.

Ученията показват, че Кремъл няма намерение да облекчава военния натиск, който доведе Съединените щати до масата за преговори, където Москва представи искания за широки гаранции за сигурност от Запада, съобщи "Фокус".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че е положително, че разговорите в понеделник са се провели по открит, съществен и директен начин, но че няма реална причина за оптимизъм. Русия иска бързи резултати, каза той. "Тук няма ясни срокове, никой не ги определя – има само руската позиция, че няма да се задоволим с безкрайното протакане на този процес". Песков каза, че ситуацията ще бъде по-ясна след още два кръга от преговори, които Русия трябва да проведе тази седмица - с НАТО в Брюксел в сряда и в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във Виена в четвъртък.

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд каза пред репортери, че е "разочароващо да чуя“, че Кремъл не намира причина за оптимизъм в преговорите и каза, че Вашингтон иска "конструктивният" обмен на мнения да продължи. Русия, като провежда учения с жив огън, "очевидно върви точно в обратната посока" на деескалацията, която Вашингтон иска да види, добави Нуланд.

Москва многократно е казвала, че няма намерение да атакува Украйна, но има право да разположи силите си, както сметне за добре на собствена територия.

Русия настоява САЩ и техните съюзници да изключват възможността Украйна някога да се присъедини към НАТО, която обеща още през 2008 г. да приеме Киев един ден. Кремъл също така иска НАТО да премахне сили и оръжия от бившите комунистически страни, които са се присъединили към него след края на Студената война.

Вашингтон заяви, че не може да приеме тези искания, въпреки че е готов да се ангажира с други аспекти на предложенията на Русия, като обсъжда разполагането на ракети или ограниченията на размера на военните учения.

НАТО няма непосредствени планове да приеме Украйна, но казва, че Русия не може да диктува отношенията му с други суверенни държави - позиция, потвърдена от външния министър на Украйна във вторник.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Путин в два разговора миналия месец, че всяка нова руска агресия ще предизвика сериозни икономически разходи под формата на безпрецедентни санкции. Путин отговори, че подобни ходове биха били колосална грешка и ще доведат до пълен разрив в отношенията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
интереси
преди 2 години
Русия провежда учения в собствената си страна, а американците - по целия свят. Сега, интересите на Запада са от сблъсък между Украйна и Русия. После ще обвинят Русия и ще наложат политически и икономически санкции. Сигнализирай за неуместен коментар